Horváth Csaba: hogy meghalt 22 ezer állampolgár, az a kormány hibája

A Reflektorban vendége Horváth Csaba, Zugló polgármestere volt, akivel többi között Lázár János korábbi felszólalásáról, a Fidesz „a baldoldal oltásellenes” kampányáról, valamint Hadházy Ákos zuglói indulásáról is beszéltünk.

Lázár János, a Rádió 7-nek adott interjújában azt közölte, hogy a keleti vakcinák eddig 600 ezer magyarnak mentették meg az életét, a nyugati vakcinák hiánya miatt pedig 20 ezer magyar vesztette életét. A zuglói polgármester szerint hányingerkeltő ez a kijelentés, ugyanis a poglármester szerint a magyar oltási terv gerincét nyugati vakcinák adják. Megjegyezte viszont, hogy ettől függetlenül bármelyik vakcina jobb, mint a nem vakcina. Szerinte az a párhuzam, amit Lázár mondott, az egy aljas mondat.

A Fidesz mantrája, miszerint az ellenzék oltás-ellenes nem segít a lakosság oltakozási kedvén, amelyen együttműködéssel kellene dolgoznia a két oldalnak.

Az hogy kinek a hibája, hogy meghalt 22 ezer állampolgár, az egyértelműen a magyar kormány hibája.

jelentette ki Horváth Csaba.

A kijelentését azzal magyarázta, hogy a kormány tehet arról, hogy az egészségügyi ellátórendszer lepusztul, valamit az orvosok tömeges pályaelhagyása az ő tettük volt.

Az ellenzék közös videójáról, amelyben arra kérik az embereket, hogy oltakozzanak arra a Fidesz azt válaszolta, hogy „a baloldali pártok ma is aláírásokat gyűjtenek a kínai és az orosz vakcinák ellen”. Horváth szerint az ellenzék a kezdetektől az egészségügy pártján állt, oltáspárti volt.

Korábban a Budapest Főváros Kormányhivatala közölte azt, hogy a baloldali fővárosi kerületek nem biztosítanak munkatársakat a koronavírus elleni oltáshoz. Ez szerinte teljesen hazugság.

Kérdzetük Horváth Csabát, hogy mit gondol arról, hogy Hadházy Ákos a Momentum színeiben indul a választásokon Zuglóban. A polgármester szerint az előválasztás lényege az, hogy ’22-ben mindenhol egy jelölt induljon a Fidesz ellen. Zuglóban Tóth Csaba már kétszer is legyőzte a kormánypárti ellenfelét, ezért Hadházy zuglói indulása egy elpazarolt tehetség.

Szerinte Hadházynak egy olyan területen kéne indulna, ahol nagy a korrupció. Példának Mészáros Lőrinc territóriumát hozta fel és azon belül is Felcsútot.

Horváth Csaba elmondta, hogy Zugló nagyjából 1 milliárd forint veszteséget szerzett a kormány ingyenes parkolásával. Az iparűzési adó részbeni csökkentésével 4,5 milliárd forint vesztesége lett a kerületnek.

Zuglónak év végére összesen 12 milliárd forintnyi kiesése keletkezett a kormány miatt.

Azt is sérelmezte, hogy a kormányfő több fideszes városvezetésnek 1,38 milliárd forintos kormányzati támogatást osztott szét karácsony előtt 1-2 nappal, amelyből egy ellenzéki városvezetés sem részesült.