Az Iparkamara azt javasolja, hogy a védettséggel rendelkezők korlátozások nélkül élhessenek

Forrás: Getty Images

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara keddi közleményében többek között a gazdaság újraindítására tett javaslatuk is olvasható.

„A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a több mint egy éve tartó koronavírus-járvány alatt nagy figyelmet fordított a gazdasági nehézségek azonosítására, a vállalkozói észrevételek és javaslatok összegyűjtésére, és a jövőben is így tesz. A beazonosított területeket és lehetséges intézkedéseket folyamatosan megosztottuk és meg fogjuk osztani a szabályozásokért felelősökkel.” -írták.


A közleményben röviden összefoglalták, hogy a korlátozások feloldásának feltétele, hogy a lakosság egynegyede, azaz 2,5 millió állampolgár megkapja az első oltását. Az Iparkamara egyértelműsítette, hogy egyetértenek azzal, hogy először az összes regisztrált 65 év feletti embert kell beoltani.


„Az elmúlt hét vállalkozói jelzései alapján a következő lépésként azt javasoljuk, hogy

amennyiben elértük a kívánt számokat, a már védettséggel rendelkező lakosság korlátozások nélkül, de ellenőrzötten élhesse életét és térjen vissza a reálgazdaságba. 

Így a gazdaság azon szereplői, akik eddig kénytelen voltak működésüket felfüggeszteni – mint például a turizmus és a vendéglátás –, is megkapnák az esélyt az újraindulásra azzal, hogy a védettséget igazolni tudó polgárok igénybe vehetnék ezeket a szolgáltatásokat.” -tették hozzá.


Az Iparkamara a védettség státuszának ellenőrzéséhez egy applikáció bevezetését javasolja, amellyel bárhol és bármikor zökkenőmentesen ellenőrizni lehet az érintett személy koronavírussal szembeni védettségét.