Mi a helyzet a Momentum vakcinainfós honlapjával?

Még március közepén írtunk arról, hogy a Momentumnál egy hétvége alatt összehoztak egy olyan weblapot, ahol a születési dátum megadásával megtudhatjuk, hogy mikor kerülhetünk sorra a vakcináért.

Ez alapjaiban úgy működik, hogya háziorvosok/rendelők feltölthetik erre a honlapra az oltásra várók születési dátumait, hogy a páciensek itt ellenőrizhessék. A páciensek pedig csak beírják a születési dátumukat, és ha szerencséjük van, és a körzeti orvosuk feltöltötte az ő lisáját, akkor már láthatjuk is, hogy mikor oltanak.

mikoroltanak.hu célja, hogy az oltásra várók ne a háziorvosától tudja meg, hogy mikor kapja meg a koronavírus-elleni vakcináját, hanem azt egy külön honlapon tudhassa meg.

A mikoroltanak.hu egy héttel előbb készült el, mint ahogy a kormány tette publikussá a vakcinareg.neak.gov.hu-t.

A kormány március 25-én tette közzé a saját, vakcinaregisztrációval kapcsolatos honlapjukat, ahol már nem csak a születési dátumot, hanem a TAJ számot is meg kell adnunk. Viszont minden vakcinára regisztrált adata fel van töltve erre a honlapra, így nem kell a háziorvosra várni. Viszont ez a honlap csak azt mondja meg, hogy sikeresen regisztráltunk az oltásért, vagy sem.

Külön érdekesség amúgy, hogy a kormány weblapja elviekben már sokkal korábban létezett. A vakcinareg.neak.gov.hu CSS fájlja szerint a fájlt február 12-én este fél 9 után pár perccel készítették.

Kép: Reddit r/hungary

Valamelyest jogosan tehetjük fel a kérdést, hogy akkor a momentum honlapjával mi lesz?

A válaszért a Momentumhoz fordultunk, akik ezt válaszolták:

A mikoroltanak.hu oldalra közel 50 háziorvosi regisztráció történt ennek egy része aktívan használja is a felületet. A honlapra az elmúlt két hétben nagyjából 33 ezren látogattak el, ez a szám elég jól mutatja, mekkora szükség van/volt egy ilyen jellegű platformra.  A kormány által nemrég indított vakcinareg.neak.gov.hu egy hiánypótló felület, amennyiben működik, megfelelően. Örömteli, hogy bár nagyon megkésve és számtalan kezdő hibával, de létrejött egy ilyen központi oldal.

Mik a jövőbeni terveik a mikoroltanak.hu weboldallal kapcsolatban?

A mikoroltanak.hu weboldalt addig fogjuk üzemeltetni, amíg van olyan háziorvos, akinek segítséget nyújt az eszköz. Ennél nagyobb segítséghez sajnos egy az állam által kontroll alatt tartott adatbázisra lenne szükség. Emellett olyan problémákat is látunk, hogy az oltópontoknak sincs például megfelelő szoftveres támogatásuk. Folyamatosan figyeljük, hogy van-e olyan hely, ahol a számunkra rendelkezésre álló minimális pénzből és önkéntesek idejéből segítséget tudunk esetleg nekik is nyújtani.
Ezek a dolgok mutatják meg egyébként kristálytisztán, miért életveszélyes az orbáni korrupció.

Ha nem stadionokra, a haverok zsebébe menne el az a több milliárd forint, hanem valamennyit az emberekbe, az egészségügybe is visszaforgatnának, akkor például már a világ legmodernebb kiszolgálóinfrastruktúrája megépülhetett volna az oltási terv megvalósulását támogatva.

– jelentették ki válaszukban.


Végezetül megkérdeztük, hogy ők mit csinálnának másként a kormány vakcinareg honalpján:

A felhasználói élményen még most is bőven lenne mit javítani:

  • Az adatvédelmi tájékoztató elfogadása a lap alján van, ezért sokan nem tudják megnyomni a lekérés gombot amíg észre nem veszik ezt a félreeső gombot.
  • A rendszer láthatólag nem fér hozzá az igazi regisztrációs adatbázishoz, ezért a folyamatban lévő regisztrációkról nem ad információt.
  • A rendszer egyszerűen küldhetne e-mailes vagy ügyfélkapus értesítést az embereknek ahelyett, hogy lekéréseket szolgálna ki.

Technikai szempontból:

  • A weblap a tünetek alapján nem azért volt elérhetetlen az első napon/napokban, mert támadták volna, ahogy a kormány állítja, hanem mert egyszerűen az érdeklődők számát sem tudták kezelni. Az egyik hibaüzenet például azt állította, hogy nincs elég kapacitása az adatbázisnak. Manapság viszont már elérhetőek olyan egyszerű és olcsó architektúrák, amik rugalmasan tudnak igazodni az ilyen igényekhez. És nem omolnak össze néhány százezer vagy millió lekéréstől.
  • Mivel már egy éve lehetett tudni ezeket az igényeket, már akkor hozzáláthattak volna a megfelelő rendszer kiépítéséhez. Nem az utolsó pillanatban kellett volna össze tákolni.