Áder: „A lakosság ne az internetes csodadoktorokra és politikai sarlatánokra hallgasson”

Fotó: MTI – Kovács Tamás

A köztársasági elnök pénteken húsvéti beszédet mondott az M1-en.

Áder János a köszöntőt egy hosszú háborús analógiával kezdte, amelyben a koronavírus-járvány hazai kezelését a háborús harchoz hasonlította. Szerinte „Magyarország hadban áll, nem fegyveres harcban, ez mégis háború.”

Egy-egy csata elvesztéseként utalt a a járvány következtében elhunyt emberek elvesztésére.

Hangsúlyozta, hogy „nem lehetünk elég hálásak a magukat nem kímélő orvosok, rezidensek, ápolók, gyógytornászok, kórházi dolgozók, asszisztensek, idősgondozók, mentősök munkájáért, és ne feledkezzünk meg a járványügyi igazgatásban dolgozókról sem”.

A köztársasági elnök elmondta, hogy szerinte önjelölt virulógusok megkérdőjelezik a magyar szakemberek felelős döntéseit és kételyt ébresztenek a biztonságos, és hatásos oltóanyagok iránt.

„Látunk kóklereket, akik vakcinaválasztási szabadságot követelnek ott, ahol mindenki az első perctől szabadon választhat. Látunk felelőtleneket, akik nyugalom helyett békétlenséget, összefogás helyett megosztottságot, bizalom helyett bizonytalanságot keltenek”.

-fogalmazott.

Arra kérte az embereket, hogy tegyenek fel maguknak néhány kérdést. El akarjuk kerülni a betegséget? Meg akarjuk óvni a családot, barátokat? Véget akarnak vetni a korlátozásoknak és visszakapni a régi életüket?

Áder ezekre válaszként kiemelte, hogy van ötféle védőoltás, és nem érti, hogy ha a kanyaró, tbc ellen elfogadják az emberek az oltást, akkor most miért kételkednek. A koronavírus elleni oltásokat a mindenki által megszokott, gyermekkorban kötelező védőoltásokhoz hasonlította, mondván:

„Ki kérdezte korábban, hogy ezeket az oltóanyagokat hol gyártották?”

Hozzátette, hogy azért tartja fontosnak az oltakozást, mert ha az oltásoknak van is valamilyen mellékhatása, még az is kevésbé súlyos, mint maga a fertőzés.

„Ritkán adódik az életünkben olyan lehetőség, hogy két egyszerű döntéssel – regisztrálok, beoltatom magam – nemcsak a saját, de mások életét is megmenthetjük.”

-érvelt tovább az államfő.

Szerinte ha egy hónappal előbb érjük el a nyájimmunitást, legalább 5-6000 honfitársunk életét óvhatjuk meg.

Áder kitért még arra, hogy „a járvány nem lehet az öncélú politikai játékok, a politikai haszonlesés és az alpári beszólásokban való versengés ideje.”

Véleménye szerint:

„a szakemberek által engedélyezett oltóanyagok ellen kampányolni embertelen és erkölcstelen, ebből pedig politikai hasznot remélni elfogadhatatlan.”

Ezzel kapcsolatban a járványügyi szakembereket arra kérte, hogy mozgósítsák utolsó erőtartalékaikat, és tegyék túl magukat a nemtelen támadásokon.

„A lakosság ne az internetes csodadoktorokra, és a politikai sarlatánokra hallgasson, hanem a tudományra és az egészségügyi szakemberekre. „

-kérte Áder.

A beszédet húsvét alkalmából egy bibliai idézettel zárta, amellyel utalt arra, hogy szerinte a kormány járványkezelése le fogja győzni a vírust.