4 millió hektár őserdő pusztult el 2020-ban

Az őserdők bolygónk legértékesebb természeti kincsei közé tartoznak, amelyeket teljes erőbedobással védenünk kellene. Mégis, ezek az erdők évről évre egyre nagyobb arányban pusztulnak.

Csak 2020-ban több, mint 4 millió hektár őserdő tűnt el a Föld felszínéről. Ez sajnos 12 százalékkal több az előző évnél – írja a Greenfo a Global Forest Watch (GFW) erdőfigyelő-rendszer adataiból készült friss jelentés alapján.

A tanulmány szerint a legnagyobb mértékű pusztulás Brazíliában történt, ahol 1,7 millió hektárnyi őserdőt veszett oda csak 2020-ban. Ijesztő, hogy ez bizony 25 százalékkal több, mint az előző évben elpusztult terület. A legszomorúbb tény, hogy ezen erdőn nagy része szándékos irtásnak esett áldozatul.

Ezen kívül erdőtüzek pusztítottak egész évben Dél-Amerika erdős területein.

Mindent összesítve 12,2 millió hektárnyi fás terület pusztult el tavaly a trópusi övezetben, nagy része egyértelműen a mezőgazdasági termelés miatt.

Emellett azonban szintén nagy szerepet játszanak a szélsőséges hőség és szárazság okozta hatalmas tüzek, amelyeknek Ausztráliában, Szibériában és az Amazonas-medencében óriási erdőterületek váltak martalékává.

A Világ Erőforrásai Intézet (WRI) jelentése szerint vannak arra utaló bizonyítékok, hogy a járványügyi korlátozások hozzájárulhattak az illegális fakitermelés erősödéséhez, hiszen az erdőket kevésbé védik, és az emberek nagy számban visszatértek a vidéki területekre.

Az erdők pusztulása azért is jelent hatalmas problémát, mert a trópusi növények és a talaj tulajdonképpen szénelnyelőkként működnek, és elnyelik az emberiség éves szén-dioxid-kibocsátásának majdnem egyharmadát. A 2020-ban bekövetkezett fokozott mértékű erdőpusztulás következtében azonban 2,64 milliárd tonna szén-dioxid került a légkörbe. Ez a szám India egész éves emissziójával megegyező mennyiség.

Apró jó hír ehhez képest, mégis számít, hogy mindeközben Indonéziában viszont 17 százalékkal csökkent az erdőpusztulás mértéke az előző évhez képest.