20 méter hosszú költőterületet építettek a partifecskéknek

400 tonnás építménnyel próbálnak segíteni a partifecskéken. Az állatvédők ezzel az óriási épített lakhellyel próbálják visszacsábítani a partifecskéket a természetvédelmi területre 25 év elteltével.

A Surrey Wildlife Trust szervezet kezdeményezésére profi homokszobrászok segítségével készült a partifecskék (Riparia riparia) leendő élőhelye a Spynes Mere természetvédelmi területen. Ezek a madarak Afrika szubszaharai régiójából érkeznek oda, és március közepétől szeptemberig tartózkodnak ott, de fészket nem raktak már 25 éve.  A szervezet vezetője, James Herd szerint a partifecskék száma az elmúlt 50 évben két alkalommal is jelentősen csökkent az afrikai telelőhelyen kialakult szárazság miatt. – olvashatjuk a Greenfo oldalán.

Ez a 20 méter hosszú építmény majd több száz fecskének ad lehetőséget arra, hogy ideális körülmények között költsék ki majd neveljék fel fiókáikat. Sajnos az állatvédők ezeknél az állatoknális arra figyelmeztettek, hogy drasztikus módon csökken az élőhelyük.

A 12 centiméteres partifecskék a homokba fúrt 50-90 centi mély üregbe teszik a tojásaikat. Nagy-Britanniában a folyópartok mentén lévő természetes költőhelyeik csökkentek, ahogy a folyók egyre inkább városias területeken és utak alatt folynak – olvashatjuk.

A populáció növekedésében pedig minden ilyen jellegű mesterségesen kialakított költőterület segíthet.

(Greenfo)