MTA: az 5G nem veszélyes a lakosságra

A Magyar Tudományos Akadémia egy állásfoglalást tett közzé az ötödik generációs (5G) telekommunikációs rendszerek egészségügyi befolyásáról. Az MTA egy 5G-vel foglalkozó ad hoc munkabizottságot hozott létre, ez az MTA 5G munkabizottság. A két oldalas közleményükből kiderült, hogy

A jelenlegi modellezések, illetve mérések alapján az 5G technológia alkalmazásával a lakosság napi átlagos
személyi RF expozíciója várhatóan nem fog növekedni.

Ennek oka, hogy a nagyobb átviteli sebességnek köszönhetően jelentősen csökken az adatátvitelhez szükséges idő, ami csökkenti a felhasználók elektromágneses hullámoknak való kitettségét. Ergó gyorsabb átviteli sebesség = kevesebb elektromágneses hullám. A sűrűbb hálózatban a jobb rádiós kapcsolatnak köszönhetően a mobiltelefonok és más készülékek alacsonyabb teljesítménnyel működnek, a felhasználás módja is változik (kevesebb beszéd, több adatforgalom), ami tovább csökkentheti a készülékekből eredő emberi expozíció mértékét.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) évtizedek óta folyó tudományos kutatások és megfigyelések alapján kialakított álláspontja szerint az elektromágneses tér a nemzetközi testületek által megállapított határértékek alatt nem hordoz számottevő egészségügyi kockázatokat. Jelenleg nem állnak rendelkezésre egyértelmű tudományos bizonyítékok vagy ellenérvek a különféle elektromágneses tereket rendeltetésszerű módon alkalmazó technológiák (pl. 2G, 3G, 4G) egészségkárosító hatásairól.

Ennek ellenére a WHO folyamatosan monitorozza az elektromágneses terek egészségügyi és környezet-egészségügyi hatásait, amire egy külön projektet is elindított WHO EMF Project címmel.

Az MTA külön kitért a médiában megjelenő 5G-vel kapcsolatos álhírekkel kapcsolatban is. Példának hozták fel, hogy a koronavírus és az 5G összefüggésében a WHO és az EU is kénytelen volt tisztázó információt közzétenni a honlapjain, hogy megakadályozza a téves információk terjedését. Megítélésük szerint az egészségügyi hatásokkal kapcsolatos téves információk kezelése a következő
években állandó feladat lesz.