Nem támogatják a MOL szénhidrogén kutatófúrását

A Magyar Természetvédők Szövetsége közérdekű adatigénylése eredményeképpen megkapta a Vas Megyei Kormányhivataltól az Őrségi NPI állásfoglalását a nemzeti park területén tervezett kutatófúrásról. Ebben az Igazgatóság leszögezi, hogy a kérelmezett tevékenység természetvédelmi célt és érdeket sért, ellentétes egyes természetvédelmi jogszabályokkal, ezért a beruházást nem támogatja – írja a greenfo.hu.

A helyiek között indult tavaly mozgalom az Őrségi Nemzeti Park védett természeti területére eső MOL által kezdeményezett szénhidrogénkutató-fúrás ügyében. A lakosok mellett a helyi önkormányzat is kifejezte nemtetszését ezzel kapcsolatban. Ennek kapcsán felszólalt a jövő nemzedék szószólója dr. Bándi Gyula, , aki rávilágított arra, hogy a természetvédelmi területeken a hatóság által védendő közérdek az élővilág megóvása, a bányászati célú tevékenység nem élvezhet elsőbbséget.

Nagyon lényegesnek tartják, hogy a közvélemény megismerhesse az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság állásfoglalását a MOL őriszentpéteri kutatófúrásával kapcsolatban. Véleményük szerint ellentétes az Alaptörvényben foglalt természetvédelmi garanciákkal, hogy egy országos jelentőségű védett természeti területen jelentős kockázatú bányászati beruházást kezd egy vállalat – olvashatjuk az oldalukon.

(Greenfo)