Az erdei elefánnt is a kihalás szélére került

Felkerült az erdei elefánt a Természetvédelmi Világszervezet (IUCN) vörös listájára. Számuk az elmúlt 31 évben 86 százalékkal csökkent.

Ez a legveszélyeztetettebb kategória a három veszélyeztetettségi fokozat közül. A kissé gyakoribb afrikai elefánt (Loxodonta africana) a második kategóriába, a súlyosan veszélyeztetett állatok közé került. Eddig a két fajt együtt kezelték a listán és a harmadik, a veszélyeztetett kategóriába tartoztak. Az erdei elefántok száma azonban 31 év alatt 86 százalékkal csökkent, az afrikai elefántoké pedig 50 év alatt 60 százalékkal – közölte az IUCN.

A vadorzás mértéke 2008 óta jelentősen megnövekedett, 2016-ban a szervezet a két faj egyedszámát 415 ezerre becsülte. „Az elefántok Afrikában kulcsszerepet játszanak az ökoszisztémában. Sürgősen véget kell vetnünk a vadorzásnak és elegendő védett életteret kell biztosítanunk” – mondta Bruno Oberle, az IUCN vezérigazgatója. A szakértő szerint léteznek már sikeres példák, amelyeket széles körben kellene alkalmazni. Az IUCN Gabont és Kongót említette példaként, ahol a vadelefántok számát sikerült stabilizálni. A Zambézi folyónál lévő Kavango-Zambézi természetvédelmi területen Angola, Botswana, Namíbia, Zambia és Zimbabwe között növekedett az erdei elefántok száma.

Az elefántcsonttal való kereskedelem virágzik.

A veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó ENSZ-egyezmény (CITES) aláíróinak megbízására a Traffic szervezet által gyűjtött adatok szerint 2019-ben 42,5 tonna elefántcsont lefoglalását jelentették, 30 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor azok az országok, ahol öt éven keresztül a lefoglalások 35 százaléka történt, az elmúlt három évben nem szolgáltattak adatokat. „Az elefántcsont-kereskedelem globális bűnszervezetek kezében van. A tettesek nagy része még mindig megússza büntetés nélkül” – mondta Daniela Freyer, a Pro Wildlife állatvédő szervezet munkatársa.

A becslések szerint évente mintegy 30 ezer elefánt esik vadorzás áldozatául.

„A csempészett elefántcsontnak csupán 10 százalékát fedezik fel” – emelte ki Freyer. A koronavírus-járványnak súlyos hatása van az állat- és természetvédelemre is. Az afrikai védett területek több mint felében csökkenteni kellett a vadorzók elleni intézkedéseket, vagy teljesen fel kellett függeszteni azokat. Az érintett országokban ugyanis csökkent a területek anyagi támogatása a gazdaság összeomlása és a turisták elmaradása miatt. Afrika déli részén a vadorzás mellett az élőhelyek elvesztése is fenyegeti az elefántokat. Az IUCN minden évben többször frissíti az 1964 óta vezetett vörös listát. Több mint 134 ezer állat- és növényfaj szerepel rajta, közülük csaknem 37 500 fajt a kihalás fenyegeti.

(MTI)