Ma van a Föld órája, több helyen lekapcsolják a díszkivilágítást

A Lánchíd a Föld órája nevű akció előtt, kivilágítva (b), és az akció idején, kivilágítatlanul 2016. március 19-én este

A Föld órája akció Ausztráliából indult még 2007-ben, ami az éghajlat-változásra és ezzel együtt a természet és a környezet megóvásának fontosságára hívja fel a figyelmet azzal, hogy március utolsó szombatján egy órára lekapcsolják a világítást.

Ma már több, mint 180 ország csatlakozott az akcióhoz, ami idén a “Kapcsolj le, de tartsd nyitva a szemed!” szlogent kapta. Magyarországon is este 20:30 és 21:30 között számtalan településen elsötétülnek a díszkivilágítások.

Budapest is csatlakozott a kezdeményezéshez. Karácsony Gergely főpolgármester az akció kapcsán az alábbiakat tette közzé közösségi oldalán:
A klímaváltozás hatásai Budapesten is egyre fokozottabban jelentkeznek: folyamatosan növekszik a hőségnapok száma, gyakoribbak a károkat okozó viharok, a hirtelen lezúduló nagy esők. Most a legfontosabb, hogy összefogjunk és közösen legyőzzük a járványt, de ha egyszer ezen túl leszünk, a klímaváltozás veszélyei velünk maradnak. A ma problémái miatt nem feledkezhetünk meg a holnap kihívásairól sem. Hisz ne feledjétek: ha a bolygónkat védjük, egymást védjük!

Budapesten mellett olyan nagyvárosokban is kialszanak ma a díszkivilágítások, mint Debrecen, Esztergom, Győr, Miskolc vagy éppen Pécs.

Az akcióhoz csatlakozók teljes listája pedig itt olvasható:

Alsómocsolád, Aszód, bánd, Bejcgyertyános, Békéscsaba, Berkesd, Biatorbágy, Bicske, Bocskaikert , Bödeháza, Bodrog, Bonyhád, Budajenő , Budaörs, Budapest, Csolnok, Darnózseli, Debrecen, Demecser, Eger, Érd, Erdőkertes, Esztergom, Gyömrő, Gyöngyös, Győr, Gyula, Hajdúnánás, Hajdúszoboszló, Halásztelek, harka, Hejőpapi, Hódmezővásárhely, Jászfényszaru, Kaposvár, Karakószörcsök, Karcag, Kecskemét, Kemecse, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas , Kiskunlacháza, Kiskunmajsa, Komárom, Komló, Körmend, Lajosmizse, Lesencefalu, Lórév, Martonvásár, Mezőtúr, Mindszent, Miskolc, Mohács, Nagykálló, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Örkény, Örményes, Orosháza, Pápa, Papkeszi, Pázmánd, Pécs, Pilis, Polgár, Pusztaszabolcs, Pusztavacs, Ráckeve, Rád, Remeteszőlős, Salgótarján, Sárisáp , Sopron, Szajol, Szeged, Székesfehérvár, Szentgotthárd, Szigetszentmiklós, Szirmabesenyő, Sződliget, Tarjánpuszta, Tata, tatabánya , Telki, Tiszakécske, Tiszatarján, Tököl, Törökbálint, Újfehértó, Újkígyós, Vác, Valkó, Várvölgy, Vép, Veresegyház, Veszprém.

Ha teheted, 20:30-tól egy órára te is oltsd le a világítást, és kapcsolj ki otthonodban minden elektronikus berendezést, ezzel kifejezheted támogatásodat természeti értékeink megóvásáért.

Kiemelt kép: Budapest.hu / MTI