Merkely: mindenki használja ki a lehetőséget, és igényeljen a rendelkezésre álló vakcinákból

A kimagasló magyar oltási eredmények ellenére sem szabad hátradőlni, nem szabad elveszteni a koronavírus elleni oltakozási kedvet – közölte Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság műsorában.

Merkely szerint a lecsengő harmadik hullám nem azt jelenti, hogy a járványnak vége lenne. Ugyanis még mindig vannak figyelmeztető jelek. Ilyen szembetűnő példa, hogy minden nap nagyjából száz felett van a vírusfertőzésben elhunytak száma.

A lakosság a média és a közösségi felületek hatására kivár az oltakozással, ami további megbetegedésekkel jár.

– Jelentette ki a Semmelweis Egyetem rektora.

Emellett pedig azt javasolta, hogy mindenki használja ki a lehetőséget, és igényeljen egyet a rendelkezésre álló vakcinák közül, ugyanis mindegyik ugyanolyan hatást vált ki.

Merkely Béla emlékeztetett, hogy ötmillió beoltott elérése után nem fordulhat rossz irányba a járvány. Emellett a rektor bátor és jó döntésnek nevezte, hogy Magyarország az EU-ban elsőként alkalmazta a kínai Sinopharm vakcináját. Ugyanis sokat tett hozzá ahhoz, hogy újrainduljon az élet hazánkban.

A beszélgetés vége felé elmondta, hogy a Semmelweis Egyetemen csaknem hatezer koronavírusos esetet kezeltek, és ritkán tapasztaltak olyat, hogy valakinek két vakcinát követően kórházi ellátást igénylő megbetegedése lett. Ebben viszont nem volt különbség az alkalmazott oltóanyagok között.

fotó: Koszticsák Szilárd / MTI