Csaknem 300 ember ellen indult eljárás a március 15-ei tüntetés után

A Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőrei március 15-én a kormányrendelet tiltása ellenére összegyűltekkel szemben intézkedtek – közölte a police.hu.

A közleményük szerint a maszkhasználat szabályainak megsértése miatt 24 résztvevővel szemben, a gyűlés helyszínén tartózkodás miatt 273 résztvevővel szemben, 17 résztvevővel mindkét szabálysértés miatt, illetve 2 résztvevővel szemben közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértés miatt tettek feljelentést. Jogellenes gyűlés szervezése, illetve tartása miatt 4 fővel szemben indult közigazgatási eljárás.

A BRFK ezen kívűl reagált arra a vádra is, miszerint a rendőrök Tanberger Tibort, a Mi Hazánk VI. kerületi elnökét gumibottal gyomorszájon ütötték, amikor igazoltatása során a kocsijában mi hazánkos szórólapot találtak a Vigadó téren.

Az állítást sem a helyszín közelében működő térfigyelő kamerák felvételei, sem a környéken szolgálatot teljesítő rendőrök elmondása nem támasztották alá.  

– írta a BRFK a közleményükben.

Hozzátették, hogy a politikussal a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai többszöri próbálkozásra sikerült felvenni a kapcsolatot. A férfi telefonon történő meghallgatása során igazoltatása körülményeit zavarosan adta elő; még azt sem tudta megmondani, hogy milyen típusú autóval parkolt le a Vigadó téren. A meghallgatás végén kijelentette, hogy sérelmére bűncselekményt nem követtek el, hamisan vádolni pedig senkit nem akar.

A tüntetésről összefoglaló videót és képeket ezen a linken találtok, szöveges formában pedig itt tudjátok elolvasni.