Mindeközben: mi a helyzet a magyar turizmus egyik legfőbb célpontjával, Siófokkal?

A Covid-19 járvány és a folyamatos védekezés érdekében bevezett korlátozások bizony jelentősen megtépázták a vállalkozásokat, főleg a vendéglátó- és szolgáltatói szektort. Magyarországon rengeteg olyan kistelepülés található, amelyek főként a turizmusból tartják fent magukat, ezek nagy része pedig a Balaton partján helyezkedik el.

Az egyik legnépszerűbb ilyen turisztikai célpont Siófok. Megkerestük a város önkormányzatát, és arról érdeklődtünk, hogyan éli meg a város a hónapok óta tartó korlátozásokat, milyen hatással van ez a helyzet a mindennapi életre, és mihez tudnak kezdeni a turizmusból élő helyi vállalkozások.

A kérdéseinkre a Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal adott nekünk hivatalos választ.

Jövő TV: Elsőként az érdekel minket, hogy amennyiben kap a város támogatást a kormánytól, az elegendő-e ahhoz, hogy mellőzni lehessen a megszorításokat.

S.K.Ö.H.: Siófok az e heti kormányzati egyeztetésen sem kapott konkrét, kézzelfogható ígéretet arra, hogy a kieső 7-800 millió forintos iparűzési adóbevétel kiesést az állam kompenzálni fogja.

Ennek ellenére megszorításokat egyelőre nem tervezünk. Siófok költségvetése stabil, annak köszönhetően, hogy amikor tavaly év elején a vírus berobbant, azonnal takarékossági intézkedéseket léptettünk életbe, komoly spórolásba kezdtünk.

Elsősorban ennek, és persze a város adófizető polgárai szorgalmának, az idelátogató vendégek pénztárcájának köszönhető, hogy 2021-re a működés stabil, s még egy kevés fejlesztésre is futja. Hitelfelvételben jelenleg nem gondolkodunk.

Jövő TV: A vírus előtti élethez képest körülbelül hány százalékkal esett vissza 2020-ban a turisztikai látogatottság a településen?

S.K.Ö.H.: A városi adóhivatal 2020 év végi adatai szerint tavaly 915 231 vendégéjszakát töltöttek el a turisták Siófokon, ez a szám a 2019-esnek a 84 százaléka. Hosszú évek után most először esett vissza egymillió alá a vendégéjszakák száma, a járványhelyzetnek köszönhetően.

Jövő TV: Jelezte-e már bármely siófoki vállalkozó, hogy a turizmus megszűnése miatt kénytelen végleg bezárni? Amennyiben igen, hányan?

S.K.Ö.H.: Siófokon a korábbi években is gyakoriak voltak az üzemeltető-váltással kapcsolatos bejelentések, jellemzőek az egyéves üzemeltetői szerződéskötések. Ezért egyelőre nem érzékelhetőek a koronavírus járvány okozta bezárások, legalábbis az önkormányzathoz speciálisan ilyen jellegű bejelentések nem érkeznek.

Általában a nyitással kapcsolatos információkéréssel fordulnak a hivatalhoz, sokan várják már a szezon kezdetét. A Siófokon üzemelő vállalkozásokra ugyanis jellemző a szezonális működés, ez is lehet oka annak, hogy nem nagyobb a megszűnt üzemeltetések száma, mint a járványmentes években.

További információink május végén lehetnek majd, amikor kiderül, a szezonális vállalkozások közül végül is melyek nyitnak ki. Úgy véljük, s a tavalyi példák is azt mutatják, hogy ha a nyári működési feltételek hasonlóak lesznek a 2020 évihez, akkor sokan ismét kinyitnak.

Az éven át nyitva tartó vendéglátók többsége a kiszállításra áttérve vészeli túl a helyzetet.

Ezeken kívül arról van még tudomásunk, amely nem a covid, hanem a korábban bevezetett NTAK rendszer miatt fordult elő, hogy a magánszálláshelyek mintegy 10%-a adta vissza engedélyét 2020-ban.

Jövő TV: Összességében hogyan, milyen saját megoldásokkal vészeli át a város a járványhelyzetet?

S.K.Ö.H.: Mivel most további plusz jogosítványok a polgármestereket a védekezésben nem illetik meg, a városvezető elsősorban az önkormányzati hivatal és városi intézményeik dolgozóinak az egészségét próbálja megóvni. A városháza munkatársai jórészt otthoni munkavégzésre tértek át, az óvodák mellett polgámesteri döntésre a város bölcsődéje is bezárt. 

Dr. Lengyel Róbert polgármester jelezte a járási kormányhivatal felé: ha igénylik, a város mindenben, amiben tud segít annak érdekében, hogy az oltás minél gördülékenyebben haladhasson.

A városi kulturális központ három munkatársa az azt igénylő háziorvosok mellett adminisztrációs feladatok elvégzését segíti napi szinten, míg 8 másik munkatárs az arra rászoruló idős embereknek a napi bevásárlását, gyógyszerkiváltását végzi. A hivatal, az intézmények dolgozóinak Covid-szűrése dr. Nagy Gábor orvos-alpolgármester közreműködésével folyamatos, ezzel is csökkentve a továbbfertőződések lehetőségét, és közben biztosítják, hogy a város élete ne álljon meg