Az EU elfogadná a kínai és az orosz vakcinát a közös védettségi igazolásban

Az Európai Unió elfogadná a kínai és az orosz oltóanyagot a közös védettségi igazolásban, amelyet jövő héten mutat be az Európai Bizottság – írta meg a Bloomberg hírügynökség.

Az EB javaslata megkönnyítené az utazást azok számára, akik az EU által jóváhagyott oltásokat kapták. De az EU-s védettségi igazolásban a kínai és az orosz vakcinával beoltottakat is felhatalmazná az országok közti utazásra. Viszont a két keleti vakcinát az Európai Gyógyszerügynökség még nem engedélyzete.

Az „EU Covid kártya” három igazolást adhat:

  • a tulajdonosa kapott-e oltást, és melyiket
  • az illető koronavírus-teszt eredményét
  • vagy a személy átesett-e már a koronavíruson, és ezzel természetes védettséget szerzett

Az EU célja, hogy egy olyan rendszert dolgozzanak ki, amely lehetővé teszi a 27 tagállam és az Európai Gazdasági Térség tagállamai számára, hogy megnyithassák egymásnak határaikat, úgy hogy ne fokozódjon a koronavírus terjedése. A blokk vezetői egyhangúlag megállapodtak még a múlt hónapban az oltóanyag-igazolások átfogó vázlatáról. Ez a javaslat kiemelt jelentőségű a turizmusból élő országoknak, például Görögországnak és Ciprusnak.

A javaslat egyik legfontosabb része számunkra az, hogy az orosz Szputnyik V, és a kínai Sinopharm vakcinával beoltottak is megkaphatnák ezt az igazolványt.

A tervezet viszont egyértelművé teszi, hogy a védettségi igazolás nem válhat a szabad utazás előfeltételévé és nem lehet kötelező az oltás.

Az igazolások egy személy nevét, születési dátumát, útlevelének vagy személyi igazolványának számát és az oltás fajtáját tartalmazná. A negatív teszt eredményért, és az víruson átesett személyek igazolásán is hasonló adatok szerepelnek. Ezek az igazolások ingyenesek lesznek, amelyeket digitálisan és papír formájában is megkaphatunk.

A tervek szerint az igazolás addig maradna érvényben, ameddig nincs vége a koronavírus-járványnak.