A „ballib” és az „újnyilas kretén” vitája

A Transzparens Újságírásért Alapítvány, és a MagNet Közösségi Ház estjén vitatkozott Fábián Tamás, a Telex és Bohár Dániel, a PestiTV munkatársa. A két fél többi között egymás munkásságáról, a média helyzetéről a koronavírus idején és a sajtószabadságról is vitatkoztak… Vagy hát akartak, mert a heves vita leginkább az Index-Telex körüli botrányról szólt. Véleménycikk következik.

A vita

Az ilyen vitaest egy szerintem (is) hiánypoltó műfaj. Jó látni olyan embereket vitatkozni egymással, akiknek a nézetük ellentétes, vagy nem megegyező, de nem politikusok és mégis naprakészek a témában. Viszont gyakran ez is a veszte a vitának, ugyanis legalább az egyik fél nem gyakorlott a vitákban, mint műfajban és ilyenkor borul az egész műsor. Ez történt ezen a vitaesten is, ugyanis a műsorvezető kérdései leginkább csak arra voltak hasznosak, hogy minden egyes kérdést a Telex és a volt Index körüli eseményre tereljenek.

A műsor első bemelegítő kérdése az volt, hogy a két fél olvassa-e egymás munkáját, és mi a véleményük róla. Bohár szerint Fábián munkája jó, de régóta azt érzi, hogy „fáradt a munkája”. Kiemelte, hogy ő azt vonja le az írásaiból, hogy ő valójában egy balliberális propagandista és nem független, aminek vallja magát.

Fábián nézi Bohár munkásságát is, de csak azért, hogy lássa mit akar a Fidesz mondani.

Mi volt a legszürreálisabb interjú?

Bohár felsorolta, hogy számára két igen szürreális interjú-élménye volt, az egyiket Demszky Gáborral készítette, amikor majdnem lelocsolta őt, a másikat pedig Simicska Lajossal csinálta, amikor mignon vásárolt. De amúgy nagyon szeret a migrációról forgatni.

Erre a kérdésre Fábián nem nagyon válaszolt, helyette megkérdezte Bohártól, hogy miért nem kérdezte meg a HírTV-nél eltöltött évei alatt főnökét, Simicska Lajost, hogy miként lett Magyarország egyik legbefolyásosabb embere.

„Nem szarok oda, ahol eszek.”

válaszolta a kérdésre Bohár Dániel.

Innen kezdődött el az Index-Telex körüli vita, ami elég hosszú volt, és a műsorvezető megpróbált témát váltani nemegyszer, sikertelenül. Az erről szóló vita nagyjából 20 percig tartott, ami szórakoztató és érdekes volt, de mellette kellemetlen is, mert ez már inkább egy veszekedés volt, minthogy egy vita lett volna.

Hogyan teljesít a magyar média a koronavírus idején?

„A járványhelyzet tökéletesen ilusztrálja a magyar sajtóviszonyokat.”

kezdte a kérdésre a választ Fábián Tamás.

Szerinte a legnagyobb probléma az, hogy a kormánymédia nem kérdez meg olyan kritikus dolgokat a kormánytól, amelyek fontosak lennének. A független és ellenzéki média kérdéseire pedig nem válaszol a kormány. Így az átlagos polgár nem látja a járvány teljes képét.

Bohár erre azt a példát hozta, hogy tavaly, az első hullám idején az ellenzéki média célja a hisztériakeltés volt. És általánosságban az ellenzék felfújja az elvétet hibákat, és azokat lovagolják meg, hiszen ez a feladatuk. Emellett voltak igen csípős beszólásai is vitapartnere és a kormánymédia felé, de efelett szerintem szemet hunyhatunk, nagyon mást nem vártunk el.

Ez volt egyedüli kérdés melynél nem változtattak a témán, így ezt is tartanám a vita egyetlen „legvitásabb” kérdésének.

Milyen a hiteles újságíró?

Bohár szerint az a hiteles újságíró, aki nem hazudja azt, hogy független. El kell ismerni, hogy egy újságíró hova tartozik.

Fábián szerint egy újságíró hitelességét a pontossága és precizitása igazolja. Ebbe közbeszólt Bohár, hogy akkor ő annak tartja-e magát, hiszen már hibázott nem egy cikkjében, de ezt Fábián jóhiszemű hibáknak tartja, amit az olvasó érzékel is. Szóba került Pikó Andrással kapcsolatos helyreigazítási pere is a Pesti srácoknak, amelyben hazudtak Pikó Andrásról.

Én hazudok, te meg jóhiszeműen tévedsz.

összegezte Bohár Dániel.

Innen indult el egy újabb Index-lavina.

A vita elvesztette vita jellegét

A következő – és maradék – három kérdésre (mi a sajtószabadság, lázadónak tartjátok-e egymást vagy magatokat, konzervatív és liberális média helyzete) igazán érdemi választ nem nagyon kaptunk. Általánosságban Bohár elmondta a kérdésre a véleményét, amelynek a közepébe, vagy a végére becsúsztatott egy sértést vitapartnere, vagy az ellenzéki/független média felé, amelynek mind három kérdés esetében az lett a vége, csak más körítésben, hogy mi van a Telexxel, és mi volt az Indexxel. A műsorvezető itt már nem nagyon próbálta moderálni a vitát.

Egyik legkínosabb jelenete a vitának talán az volt, amikor a sajtószabadsággal kapcsolatos kérdésről fejtette ki véleményét Bohár, miközben vitatársa őt lefotózta diszkréten, hogy legyen egy emléke a vitáról. Erre Bohár kicsit sem kedves hangnemben felmutatta neki jegyzetét, hogy sikerült-e neki lefotóznia a lapjait, ott vannak, meg-e mutassa neki. De nem csak a Telexes újságíró volt az egyedüli aki a vita közben telefonozott, Bohár is legalább kétszer a telefonjához nyúlt, bár ő nem fotózott és akasztotta meg a vitát, de mindenképp kellemetlen és zavaró volt ez mindkét fél részéről.

„Megnézem a Telexet, egy teljesen más univerzum… megnyitom a Pesti Srácokat, megint teljesen máshogy látom a dolgokat, tehát a média sokszínűsége Magyarországon tökéletesen működik.”

közölte Bohár Dániel a sajtószabadságról.

A Telex újságírója csak szerint részben szabad a magyar sajtó, de romló a tendencia. Ezt bizonyítja, hogy évről évre egyre nagyobb a kormánymédia, mert mindenkit felvásárolnak. És újra szóba került a független média kérdése.

Eztuán Bohár élesen kritizálta a Telex Jakab Péterrel és Fekete-Győr Andrással készített interjújukat, szerinte azok nagyon látványos PR mutatványok voltak. Ebből egy újabb kezelhetetlen vita keletkezett kettejük között. Már negyedjére.

Baráti befejezés?

Ezután 10 egyszerű(bb) eldöntendő kérdésre kellett válaszolni, amelyre Bohár mind válaszolt, Fábián viszont a 10-ből talán ha négyre egyértelmű választ adott. Így már a kérdések felénél az aggresszív beszólogató vita, inkább egy kínos kérdezgetésbe ment át.

A vita a végén egy igen gyors lezárást kapott, és nagyon két felé szakadtam a végére. Egyik részről ez egy nagyon aggresszív vita volt, szerintem az eddigi legdurvább volt emiatt. Viszont ez is okozott csalódást, hiszen a két partner a másfél óra alatt többet veszekedett a saját kérdéseiken, mint a rendes kérdéseken. Ezzel már jobban hasonlított egy parlamenti napirend előtti vitához a vitaest, minthogy két újságíróéhoz…

A vita a járványügyi szabályozások miatt csak online formában volt megtekinthető, de az később is visszanézhető lesz a Transzparens Újságírásért Alapítvány, vagy a MagNet Közösségi Ház oldalán.