Ha azt mondjuk, hogy Villányi borvidék, akkor sokaknak Villány település és a vörösbor jut eszébe, pedig a 2100 hektáron elterülő borvidék ennél sokkal több kincset rejt magában, amit most igyekszünk bemutatni.

A Villányi borvidéket korábban Villány-Siklós borvidéknek nevezték, mivel Siklós elsősorban a tüzes fehérborairól volt híres. Mára azonban ezek a borok kicsit háttérbe szorultak, ezért ellátogattunk a Gergen Birtokra, mely közvetlenül a Máriagyűdi Kegytemplom szomszédságában található, ráadásul a szervezett kóstoló keretein belül a helyi borászat történelmébe is betekintést nyerhettünk.

A török időkben épült pincében kóstolhatjuk a környéken termelt borokat, ám ha valaki nem tud ellátogatni ide, az betérhet a harkányi borozójukba is, ahol a könnyed oraszlizling mellett többek között a testesebb traminit is megkóstolhatja.

Utunk innen a szintén kevesebb figyelmet kapó Villánykövesdre vezetett. Aki ide tervez látogatni, annak sajnos számolnia kell a tömegközlekedés hiányosságával. Míg a siklósi térségben a Volánbusz segítségével nehezen el lehet jutni Villányba, addig onnan a Villánykövesdet és Palkonyát is érintő vasútvonalon mindössze 2 óránként közlekedik vonat Magyarbóly és Pécs között. Pozitívum viszont, hogy itt már bátran tervezhetünk, ugyanis az utolsó vonat 22 óra magasságában indul Pécsre.

Villánykövesd és Palkonya történelme közel azonos. A török idők után rácokat telepítettek be, akik egészen egyedi szőlőművelést hoztak magukkal, de ami ennél is nagyobb változást hozott, az a kadarka Magyarországra történő behozatala, bár elmondások szerint a vörösbor térnyerését nem ez hozta el.

A villánykövesdi pincesor

Mindkét település jellegzetessége a műemlék védettséget is élvező ikonikus pincesorok a hozzájuk tartozó présházakkal, ahol, ha szerencsénk van, a mai napig kóstolhatunk 1-1 napon az itt termelt borokból. Palkonyán pedig számos gasztronómiai élménnyel is gazdagodhatunk, hiszen a Borverandán vagy a Palkonyhán különleges finomságokat is kóstolhatunk. 

De programokban sem szűkölködik a környék, amivel kapcsolatosan érdemes a közösségi oldalakat, vagy a villanyiborvidek.hu oldalt böngészni.

A kiemelt képen: Palkonya