Ellenzék: a Nemzeti Oltási Bizottság vegye át oltási program végrehajtását

Orbán Viktor megbukott – kezdi sorait az összellenzék a szombaton közzétett közleményükben. Az első és legfontosabb feladat itt és most a tömeges oltások gyors és zökkenőmentes megszervezése. Bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor és kormánya erre képtelen és alkalmatlan. Ezzel a csütörtökön kialakult SMS-fiaskóra is utalnak, amelyről utólag kiderült, hogy „csak” egy szinkronizációs probléma miatt történt, de emiatt csaknem 74 ezer ember később kapja meg az oltását.

Ezért a Párbeszéd, DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP és Párbeszéd azt követeli, hogy a demokratikus ellenzéki pártszövetség kezdeményezi és követeli, hogy a járványügyi szakemberek, az orvosi kamara és az önkormányzatok bevonásával létrejövő szakmai testület, a Nemzeti Oltási Bizottság vegye át az alkalmatlan kormánytól a magyar emberek életének és egzisztenciájának megvédése szempontjából legfontosabb oltási program megtervezését és végrehajtását.

Emellett arra is felszólítják a kormányt, hogy a rendelkezésre álló vakcinákat lakosságarányosan a kormány adja át az önkormányzatoknak, hogy azok saját maguk szervezhessék meg településeik oltási programjait. Az önkormányzatok eddig gyorsabban, hatékonyabban, emberségesebben reagáltak a járványra és a válságra, mint a kormány, most is készek és alkalmasak a cselekvésre.

Az ellenzék ezzel rámutatott arra, hogya kormányváltás 2022-ben már nem csak egy lehetőség, hanem szükségszerűség is, ugyanis ezen múlik a válság utáni talpraállás és jóvátétel.