Óriási a fejetlenség az oltások körül

A hétvégén tömeges oltásra készült a Kormány, összesen több, mint 70 ezer idős személyt szerettek volna AstraZeneca-vakcinával, ám a kiérkező SMS-ek többsége akár több száz kilométerrel távolabbi oltópontra hívta be az oltásra várakozókat. Összefoglaljuk mit tudunk eddig.

Már szinte mindenki megkapta a behíró SMS-t, ami a hétvégi tömeges oltásról szól, ám a közösségi médiában egyre gyakrabban bukkannak fel olyan értesítések, ami az időseket olyan helyre irányítja, ami nem a közelében található, sőt akad olyan, akit olyan településre hívtak, ahol soha nem járt.

Ilyen esetről számolt be például Baranyai Krisztina is, a IX. kerület polgármestere, ahol azt írja le, hogy olyan üzenetet kapott egy tősgyökeres ferencvárosi lakos, aki soha, még turistaként sem járt Tatabányán.

https://www.facebook.com/baranyikrisztinakepviselo/posts/1880703305402283

Orbán Viktor ma reggel a Kossuth Rádió reggeli műsorában elmondta, hogy valóban vannak fennakadások, ezt igyekeznek kijavítani. Azt is hozzátette, leállították a rendszert és felülvizsgálják azt, mivel olyan eset is előfordult, hogy behívtak olyas valakit oltásra, aki már be van oltva.

A kormányzati portál oldalán pedig már az alábbi olvasható:

„Az erre a hétvégére meghirdetett tömeges oltási akció technikai hibák miatt elmarad. Az a több mint 70 ezer 60 év alatti krónikus beteg, akit csütörtökön SMS-ben hívtak oltásra, más időpontban lesz beoltva. A hiba javítása zajlik, minden érintettől elnézést kérünk”

A miniszterelnök azt is hozzátette, aki bármilyen problémát észlel, az egy megadott telefonszámon tud személyesen is jelezni – de azt már nem tudta elmondani, mi ez a telefonszám, az mikor kerül ismertetésre és mikor várható a tömeges oltás új időpontja.

Arról egyelőre szintén nincs információ, hogy ezzel a csúszással az oltási terv hogyan módosul és ennek fényében valóban reális-e a húsvét utáni fokozatos újranyitás.