Elmarad a hétvégi oltási kampány azoknak, akik SMS-t kaptak

A pénteki Operatív Törzs tájékoztatóját György István, az oltási munkacsoport vezetője kezdte, aki a tegnap és ma délelőtt kiadott hétvégi oltási terv felfüggesztését dezinformációnak nevezte.

Az államtitkár közölte, hogy az AstraZeneca esetében egy SMS értesítéses technikát alkalmaztak, amelyet a regisztráltak és az állami adatbázis közötti gyakorlatban jelentkező szinkronizációs problémák miatt most felfüggesztettek. Akik megkapták ezeket az SMS-eket, azok későbbi időpontban fogják megkapni az oltást. A hiba miatt 74 ezer Astra Zeneca adagot kell később beadni. György István elmondta, hogy ezen kívül az oltási program ütemesen és jól halad.

Akik SMS-t kaptak, egy elnézést kérő SMS-t fognak kapni a hibáról, az oltást pedig rövidesen pótolják.

Az államtitkár elmondta, hogy országosan csaknem 863 ezer ember kapta meg az első oltást, a másodikat mintegy 280 ezer fő.

Utána Maruzsa Zoltán részletezett további információkat a hétfői korlátozásokról:

  • Az ovódákban hétfőtől rendkívüli szünet rendeltek el április 7-ig, az általános iskolákban pedig digitális oktatás lesz
  • Az iskolákban, és ovódákban sem lesz gyermekfelügyelet
  • A gyermekek étkeztetését ugyanúgy biztosítania kell majd az intézményeknek, elvitelre és kiszállításra is lesz mód
  • A középonti felvételik szóbelijét nem fogják elhalasztani, de a köznevelésért felelős államtitkár arra kérte az iskolákat, ha tehetik ezeket online tartsák meg

Maruzsa után pedig Müller Cecília, országos tisztifőrovos közölte a pénteki koronavírus adatokat. Müller hangsúlyozta, hogy a nemzetközi adatok is azt mutatják hogy az utolsó hat hét csökkenése után egy újabb erőteljes emelkedés tapasztalható. Ezért is szükségesek a hétfőtől érvénybe lépő korlátozások.

Az elmúlt 24 órában újabb 6369 beteget regisztráltak és 143 többségében idős, krónikus beteg hunyt el a kór szövődményeiben. Ezzel az azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 450 ezret. Kórházban csaknem 7 ezer koronavírusos beteget ápolnak, közölük mintegy 700-an vannak lélegeztetőgépen.