Müller Cecília: helyzet van

Március 4-e van, éppen egy éve annak, hogy bejelentettük a két iráni diák pozitív esetét, amivel Magyarországon elkezdődött az új koronavírus-járvány – kezdte Müller Cecília az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóját. Az országos tisztifőorvos közölte, hogy a ma bejelentett korlátozások szükségesek, ugyanis napról-napra rosszabbodnak a járványügyi adatok.

Most pedig sajnos helyzet van. ez azt jelenti, hogy rendkívül magasak a járványügyi adatok. Február 18-án jelentettük be a harmadik hullám kezdetét, és azóta 2533-mal nőtt a kórházban ápolt betegek száma.

A járvány ellen két módon lehet most küzdeni. A társadalmi érintkezések számának csökkentésével és az oltások felgyorsításával. A mai reprodukciós ráta 1,3, és ez folyamatosan nő – mondta Müller Cecília. Ez azt jelenti, hogyha a szám magasabb egynél, akkor exponenciálisan növekszik az új fertőzöttek száma. Ezért lazítani csak akkor lehet, ha ismét egy alá csökken ez a szám.

A tiszti főorvos beszámolt arról, hogy ma 105 ezer AstraZeneca és 280 ezer Szputnyik V vakcina érkezik Magyarországra. A mostani hétvégén pedig csaknem 70 ezer embert szeretnének beoltani. Az érintettek egy SMS-t kapnak a mai nap foylamán az oltás időpontjáról és helyszínéről. Erre választ nem kell küldeni, és az időpont módosítására most nincs lehetőség. Összesen 101 kórházban és több mint 438 oltóponton folyik az oltás. A tervek szerint óránként 12 főt oltanak be a hétvégén.