Húsvétig még szigorúbb korlátozások lépnek életbe

Gulyás Gergely a mai kormányinfón ismertette: mivel a harmadik hullámban egyre emelkedik a fertőzöttek száma, a Kormány úgy két hétig, azaz március 22-ig szigorúbb korlátozásokat vezet be.

A hivatalos tájékoztatás szerint csak tegnap 6278-cal emelkedett a fertőzöttek száma 152, többségében idős, krónikus beteg hunyt el és összesen 639-en vannak lélegeztetőgépen. Ez is indokolja a további szigorítások bevezetését.

Gulyás részletezte, hogy a közeljövőben csak a kontaktus számok radikális csökkentése hozhat eredményt a járvánnyal szemben, ugyanis még nincs elég vakcinánk a következő 2 hétre, hogy elérjük a tömeges oltást.

Oktatás területén az ovódák és általános iskolák április 7-ig bezátrnak, addig digitális oktatás lesz. Ennek részleteit az Emberi Erőforrások Minisztériumának az államtitkársága teszi közzé a napokban. Gyulás hozzátette, hogy a köépiskolákban, és az egyemekben változatlan marad minden.

Március 8től az bezárnak az üzletek március 22ig. Ezalól kivételt képeznek az élelmiszerboltok, a patikák, drogériák és benzinkutak. A részletszabályokat az operatív törzs közli majd a napokban.

Ugyan ebben az időintervallumban minden szolgáltatásnak szünetelnie kell, kivétel a magánegészégügyi szektornak.

Szabadidő tevékenységek tekintetében a konditermeket megint bezárják két hétre.A parkok nyitva maradhatnak.

A munkavégzés lehetséges lesz, Guylás azt kérte, hogy ahol megoldható a home office, ott ezt biztosítsák a munkáltatók.

A maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező lesz.

A szállodák és vendéglétóiparok bértámogatását kiterjesztik minden olyan szektorra, amit bezárnak március 8-tól.

A nyitás március 22-én ütemesen megkeződhet, de ezt a döntést befolyásolhatja a nemzeti konzultáció eredménye, amely március 15-én zárul le.

A vírus harmadik hullámát le kell törni.

– hangsúlyozta Gulyás Gergely

Ha ezekt betartjuk akkor hamarabb térhetünk vissza az élethez” – tette hozzá.

A miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette, hogy a döntések részleteiről holnap a miniszterelnök részletesebben beszámol a Kossuth Rádió Jó reggel Magyarország! adásában.