Botrányba fulladt a Baba szappan súlycsökkentése, felháborodtak a vásárlók

Valaki kezet most egy szappannal
Fotó: Pixabay/robergo12

Az ikonikusnak mondható, 1920-óta létező Baba szappan forgalmazója az Unilever drasztikusan csökkentette a magyarok talán legnépszerűbb és legismertebb szappanjának súlyát. Az egykor 125g-os szappanból mára már csupán csak 90g maradt.

A fogyasztói ár megfigyelhetően emelkedett, miközben a szappan mérete csökkent. Azonban nem csak a súlycsökkentés verte ki a biztosítékot a fogyasztóknál illetve a termékkritikus csatorna nézőinél. A termék megújult formatervezése, valamint a szinte biztosan megváltozott összetétele még jobban kiakasztotta a vásárlókat.

A felháborodott vásárlók tömegesen reklamálnak a Termékkritikus tiktok csatornáján a témát bemutató videóepizódoknál is, valamint a Baba szappan hivatalos weboldalán is.

@termekkritikus 272. rész: Zsugorfláció – Baba szappan #atermékkritikus #termékkritikus #vásároljokosan #zsugorflacio #zsugorfláció #babaszappan #szappan #bujtatottáremelés #unilever #súlycsökkenés #áremelés #brutális #megdöbbentő #felháborító ♬ eredeti hang – A termékkritikus

Néhány példa a hivatalos weboldalról:

Zsoli: „Nem bánnám ha drágább is lenne de az, hogy nem tudom a seggem megmosni vele, mert folyton kiesik a kezemből az már sok! Miért kellett az alakjához hozzányúlni? Tudom, azért, hogy úgy tűnjön mintha… Szerintem csináljátok vissza és inkább árat emeljetek, mert így többet buktok mint úgy.”

Márton: „Egyszerűen használhatatlan, szétmálik néhány kézmosás után. Évtizedek óta használtuk, de ezt az új verziót többet nem vesszük. Sajnálom nagyon, hogy elrontottátok ami jó volt.”

Hugi: „Tisztelt Cím! Nagyon rossz minőségű lett a szappan!Nem habzik,kenődik mindenhova.A szappantartóról többet mosok le mint a kezemről.Olyan mint a takony,es rossz az egész fogása is!Nem beszélve hogy megy fel az ára,a szappan meg megy össze!Vissza a régit ha lehet!köszi”

Gellért: „Egyik napról a másikra -35 grammal csökkent a szappan súlya (125>90), ez azért elég drasztikus. Ekkora csalódás a wc papírral vagy a tejföllel kapcsolatban sem érte a magyarokat.”

István: „A régi változat sokal keményebb volt, nem „taknyosodott” így a felülete, mint az újnak. Hosszú éveken át használtam Baba szappant, de ennek vége. Ezt az újat nem fogom vásárolni, és más Baba terméket sem. Mindekit lebeszélek róla! Nem csak a méretcsökkentésbe burkolt áremelés miatt, és amiatt a csalás miatt, hogy a papírcsomagolás a régi méretet sejteti, hanem a borzalmas trutymós állaga miatt sem.”

Zoltán: „Sajnálom, de ezzel az összetétellel számomra használhatatlan a termékük. Sok éve vásárló voltam de most vége. Fürdés közben csak bosszankodom, nem érzem magam tisztának. Igazán sajnálom mert ez legalább hazai termék volt. Az egyik multinál már meg is találtam a helyettesítő terméket. Sajnálom, Üdv.”

Reagált a Baba szappan gyártója

A Baba szappan forgalmazója az Unilever ugyanakkor válaszolt a termékkritikus megkeresésére, és elismerte, hogy csökkentette a termék súlyát. Továbbá elismerte azt is, hogy újra gondolták a Baba szappant – bár állításuk szerint az összetétele nem változott. A változtatások oka az infláció, illetve a gyártási költségek megemelkedése.

A termékkritikust, valamint a dühös és rendkívül csalódott fogyasztókat ez azonban nem tudta meggyőzni. A szappan állaga, színe, illata is megváltozott. A termékkritikus a videóban bemutatta a szappan megreszelését követően a szappan sűrűségét is, valamint a vízzel keverésnél megjelenő, a nézők által is kifogásolt „taknyosodást”.

A TikTok videós Baba szappanos videóepizódjainál több mint 200.000-es megtekintés mellett több száz kommentben olvasható. Ezenél a csalódott vásárlók egyértelműen arról számolnak be, hogy az új termék nem tisztít megfelelően, szárítja a bőrt, sem illatban, sem pedig állagban nem ugyanaz, mint korábban.

A videós véleménye az, hogy az egykor ikonikus Baba szappan az Unilever változtatásával így tehát „meghalt létezni”. Helyette lett egy teljesen új termék, amely már csak a nevében hasonlít a magyar háztartások generációkat átölelő kedvenc szappanjára.

Fotó: Pixabay/robergo12