Zenelnszkij: Hányszor mondta Ukrajna, hogy a terrorista állam nem korlátozódik hazánkra?

Ukrajna elnöke, Zelenszkij videóüzenetet küldött kedd este, miután szárnyra kaptak azok a hírek, hogy orosz rakéták csapódhattak be Lengyelország területére. Az elnök beszédét teljes egészében közöljük:

Ma megtörtént az, amire már régen figyelmeztettünk. Beszéltünk róla.

A terror nem korlátozódik nemzeti határainkra.
Már Moldova területére is átterjedt . Ma pedig orosz rakéták találták el Lengyelországot, baráti országunk területét. Emberek haltak meg. Fogadja részvétét minden ukrán testvértől!

Hányszor mondta Ukrajna, hogy a terrorista állam nem korlátozódik hazánkra?
Lengyelország, a balti államok… Csak idő kérdése, hogy az orosz terror mikor lép tovább. Helyére kell tenni a terroristát.
Minél tovább érzi magát Oroszország büntetlenül, annál több fenyegetés éri mindenkit, akit el tudnak érni orosz rakéták.


Rakéták találata a NATO területén… Ez egy orosz rakéta, ami a kollektív biztonságot támadja! Ez egy nagyon jelentős eszkaláció. Cselekednünk kell.

És most azt akarom mondani minden lengyel testvérünknek, hogy Ukrajna mindig támogatni fog téged! A terror nem fogja felszabadítani az embereket! A győzelem akkor lehetséges, ha nincs félelem! Neked és nekem sem szabad félni.

Szeretnék köszönetet mondani minden együttműködő partnerünknek, aki segített az égbolt védelmében. Különösen a NASAMS rendszereink működtek jól ma: tíz indításból tíz találat. A mai napig több mint 70 rakétát és tíz támadó drónt lőttek le.

Köszönetet mondok minden amerikai és európai barátunknak, akik segítettek elérni ezt az eredményt.

Köszönet a „Dél”, „Közép”, „Kelet” és minden katonáinknak. A „nyugati” légi parancsnokságok, valamint a szárazföldi és légvédelmi erők egységeinek.

Köszönet minden mentőnknek az energetikai munkásainknak, akik éjjel-nappal azon fognak dolgozni, hogy helyreállítsák az ukránok normális életét. Országszerte megkezdődtek a helyreállítási munkálatok.

Ezen is túl leszünk. Mindent helyreállítunk.

Oroszország szembehelyezkedik a világgal. Oroszország veszít a csatatéren. Oroszország terrorizál minket és mindenkit, akit elérhet.

Tegyünk meg mindent, hogy megállítsuk!