Orbán Viktor aláírta a büntetőintézkedések megerősítését sürgető nyilatkozatot 

Orbán Viktor

Nyilatkozatot adtak ki Brüsszelben, amelyet az EU állam- és kormányfői testülete, az Európai Tanács adott ki tegnap délután a négy ukrajnai terület illegális orosz annektálását követően. A dokumentumot Orbán Viktor is aláírta.

„Megerősítjük az Oroszország illegális intézkedéseivel szembeni korlátozó intézkedéseinket. Tovább növeljük a nyomást Oroszországra, hogy fejezze be agresszív háborúját”.

– áll az elfogadott dokumentumban.

Mivel Orbán Viktor tagja az Európai Tanácsnak, ő is aláírta a szankciók és a nyomásgyakorlás fokozására felszólító deklarációtszámolt be róla a Népszava.

Mindeközben idehaza az Oroszország elleni büntetőintézkedések teljes megszüntetését sürgeti és kilátásba helyezte, hogy az állam- és kormányfők októberi találkozóján ezért fog lobbizni.

Emellett azzal vádolja Brüsszelt, hogy hazudott, mert azt ígérte, hogy a szankciók véget vetnek a háborúnak és jobban fognak fájni Oroszországnak, mint Európának. Ezzel kapcsolatosan nemzeti konzultációt is indít.

Az igazság ezzel szemben az, hogy az  uniós vezetők – Orbán állításával ellentétben – nem ígérték, hogy a büntetőintézkedések véget vetnek a háborúnak, csak azt állították, hogy ezekkel nyomást gyakorolnak az Ukrajnát megtámadó Oroszországra, és ezek a lépések hatásosak, mert súlyos károkat okoznak Moszkvának. 

A korlátozó intézkedések nem pusztán Oroszország gazdasági térdre kényszerítését célozzák, hanem azt is kifejezésre juttatják, hogy az orosz csapatok által elkövetett atrocitások és emberi jogi jogsértések nem maradhatnak megválaszolatlanok.

Szeptember 28-ikán, a nyolcadik szankciós csomag előterjesztésekor pedig von der Leyen ismét annak a véleményének adott hangot, hogy a szankcióik keményen sújtják Putyin rendszerét és megnehezítik számára a háború fenntartását.

“Mi pedig fokozzuk erőfeszítéseinket és haladunk előre”

– hangsúlyozta, és ehhez a véleményéhez pénteken csatlakoztak az állam- és kormányfők is, köztük Orbán Viktor miniszterelnök.