A Pedagógusok Szakszervezete azonnali döntéseket vár a kormánytól 

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elvárja a kormánytól, hogy a jogszabályban előírt 20-22 °C fokot biztosítsa fenntartótól függetlenül az oktatási és nevelési intézmények számára (állami, önkormányzati, egyházi, alapítványi), vagyis az energia megvásárlásához, az egekbe szökő rezsi kifizetéséhez nyújtson pénzügyi fedezetet.

Gulyás Gergely miniszter a 2022. szeptember 8-án tartott Kormányinfón nem nyilatkozott egyértelműen az oktatási és nevelési intézmények fűtéséről, az azokban elvárt hőmérsékletről, holott Kisfaludy László belügyi helyettes államtitkár egyik leveléből az derült ki: a 20 Celsius-fokos hőmérséklet „kielégítése esetén további fűtést nem szükséges biztosítani”, ugyanis ezt a minimális szintet írja elő a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló kormányrendelet. A PSZ szerint a 20 °C fok is kevés, ezért az állami intézményekben előírt 18 °C fok semmiképp sem vonatkozhat oktatási és nevelési intézményekre. A PSZ mielőbbi, egyértelmű nyilatkozatot vár a kormánytól.

 A szakszervezet ugyancsak elvárja, hogy a gyermekek, diákok érdekében a kormány támogassa azokat az önkormányzatokat, amelyek az energiaválság miatt arra kényszerülnek, hogy bezárjanak uszodákat, tornacsarnokokat, holott azok köznevelési feladatoknak adnak otthont. Fizessék ki a többletköltségeket (a polgármester személyétől, pártállásától függetlenül), hogy a foglalkozások ne maradjanak el.

A PSZ további intézkedéseket követel a kormánytól, hogy a gyermekétkeztetésben tapasztalható drasztikus áremelkedés miatt egyetlen gyermek, tanuló se essen ki a menzai étkezésből. Minden család számára – nem csupán a háromgyermekeseknek – kompenzálja az emelkedő árakat, mégpedig megemelt összegű családi pótlékkal.