Ilyen lesz az időjárás hétfő éjfélig

Várható időjárás hétfő éjfélig:

Vasárnap gomolyfelhős idő várható, de időszakosan össze is állhatnak a felhők. Elszórtan alakul ki zápor, zivatar. Estétől a legtöbb helyen csökken, az ország északkeleti, keleti harmadában viszont átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet. Az éjféli órákig még előfordulhatnak kisebb záporok, esetleg zivatar is. Hajnalra pára- és ködfoltok képződhetnek.

Hétfőn többnyire napos időre van kilátás gomolyfelhőkkel, számottevő csapadék nem valószínű. Nagy területen megélénkül az északnyugati, nyugati szél, amelyet – főleg az Észak-Dunántúlon és a középső területeken – erős lökések kísérhetnek. Ugyanakkor zivatarok környezetében másutt is lehet átmeneti szélerősödés.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 15 fok között, a szélcsendes, derült északi helyeken 9 fok alatt alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 20 és 25 fok között valószínű.

Időjárási helyzet Európában:

Az Atlanti-óceán felett örvénylő nagykiterjedésű ciklonok csak a Brit-szigetekre gyakorolnak hatást, felhőzetük és csapadékrendszerük másutt nem éri el a szárazföldet. 

Ugyancsak ciklon található középpontjával Ukrajna felett, amely Belorusszia, Lengyelország, a Kárpát-medence és a Balkán-félsziget északi részén is több helyen okoz esőt, záport, helyenként zivatart. Emellett a ciklon hátoldalán, elsősorban az Alpok emelő hatása miatt is előfordul konvektív csapadék. 

Ezzel szemben Skandináviában, a Kelet-európai-síkságon és a mediterrán térségben anticiklon alakítja az időjárást, emiatt száraz, napos idő a jellemző, bár a Földközi-tenger mentén a hegyvidéki területeken előfordul egy-egy délutáni zivatar. Hétfő estig a Kárpát-medencében lassan stabilizálódik a légállapot, de addig még előfordulhatnak záporok, zivatarok.

OMSZ/MTI