Cser-Palkovics: mivel, mennyiért és miből fűtjük majd az óvodát, a kórházat vagy éppen a nyugdíjasotthont?

Hétfőn hosszabb Facebook bejegyzést tett közzé Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András, aki kifejtette, hogy világszerte problémák vannak települési szinten, viszont ezek megoldására helyben nem lehet választ találni.

Nem kormánykritikának, hanem vélhetően segítségkérésnek szánta Cser-Palkovics András azt a bejegyzést, melyet hétfőn tett közzé és ami bemutatja, hogy egy megyei jogú város is milyen nehézségekkel küzd a kibontakozó gazdasági- és energiaválság idején.

Mint írja, van, ahonnan már érkeznek olyan hírek, hogy lekapcsolják vagy korlátozzák a közvilágítást, bezárják az uszodákat, a sportlétesítményeket, a színházakat, lemondják a rendezvényeket, villogóra állítják a közlekedési lámpákat. Van, ahol nincs gáz a távfűtéshez, amott megduplázzák az árát.

„Félek, hogy ezek az európai példák csak a válság kezdetét jelzik, az első dominók, amiből azonban általános, szinte minden települést érintő döntéskényszer is lehet.”

Szerinte a felelős önkormányzatok pártállástól függetlenül már hetek óta vért izzadnak, hogy megoldást találjanak arra, hogyan biztosítsák valahogy a településük legalapvetőbb szolgáltatásainak (pl. óvoda, bölcsőde, nyugdíjasotthonok, közösségi közlekedés, háziorvosi rendelők) őszi, téli működtetését.

De a probléma már nem csak a megnövekedett rezsiárakkal van a polgármester tapasztalatai szerint:

„már ajánlatot sem kapnak az energiaszektortól a villamosenergia, valamint a gáz beszerzésére kiírt pályázatokon. Jól értik: egyre többször fordul elő, hogy senki nem akar energiát vagy gázt adni intézményeinknek. Ha pedig kapunk is ajánlatot, akkor a tavalyi árhoz képest sokszoros, immáron szinte TÍZSZERES ÁRON!! Ez pedig egész egyszerűen egyre több területen kifizethetetlen.”

– fogalmazott Cser-Palkovics András, hozzátéve, hogy a legfontosabb kérdések egyike tehát ma, hogy mivel, mennyiért és miből fűtjük majd az óvodát, a kórházat vagy éppen a nyugdíjasotthont.

Szerinte a lokális problémákat helyben kezelni nem lehet, segítségre viszont szükség lesz, mert a válsághelyzetet leálló, csődbe menő településekkel és megszűnő helyi szolgáltatásokkal nem lehet sikeresen kezelni.

Tájékoztatta követőit arról is, hogy már hetek óta számolnak, döntéseket készítenek elő. Ezek célja az, hogy legalább az alapvető (törvényileg kötelező) helyi közszolgáltatásokat és a munkahelyeket biztosítani tudják.

Ennek érdekében nincsen tabu. Minden, a működőképesség fenntartásához szükséges intézkedést készek vagyunk meghozni! A városvezetés, az önkormányzati intézmények, valamint a vállalataink vezetői azon dolgoznak, hogy a helyzet kezelhető maradjon.

Kiemelt kép: Cser-Palkovics András Facebook oldala