Az extraprofitadót is megemelte a kormány a benzinárstop szigorításával együtt

A 480 forintos hatósági üzemanyagáron való tankolás szigorításával egy füst alatt megemelte az extraprofitadót is a kormány. Az erről szóló rendelet a benzinárstop módosításáról és a startégiai üzemanyagkészlet részleges felszabadításáról szóló jogszabályokkal együtt jelent meg a szombati Magyar Közlönyben – vette észre a Bank360.hu.

Az extraprofitadók közül egyet emelt meg a kormány, de azt nagyon. A májusban bevezetett új különadók közül az egyik legjelentősebb tétel az volt, amellyel a Molnak az olcsóbb orosz olaj feldolgozásából származó nyereségét fölözik le. 

Eredetileg ennek a mértéke 25 százalék volt. Ezt emelte meg most a kormány 40 százalékra. A különadó alapja az Oroszországból származó kőolajár és a világpiaci kőolajár különbözetének és behozott mennyiségének a szorzata az MNB aktuális hivatalos dollárárfolyamán számítva.

Az extraprofitadók bejelentésekor az hangzott el, hogy ebből a kormány 2022-ben és 2023-ban évi 300 milliárd forintot akar beszedni az energiaszektort érintő különadókból, amely dönt részt a Molt terhelik. Ez alapján a mostani emeléssel ez az összeg is növekedhet, bár nem teljesen arányosan, mert az energia extraprofitadók között más tételek is szerepelnek – írja a Bank360.hu.