Demeter Áron: A jogszabály miatt nem tudják a tanárok, miről beszélhetnek egy szexuális felvilágosítás alkalmával

A Reflektorban vendége Demeter Áron, az Amnesty International Magyarország kommunikációs vezetője volt, akivel az április 3-i gyermekvédelmi/homofób népszavazásról beszélgettünk, illetve a jogvédő szervezetek érvénytelen népszavazásra buzdító kampányáról.

Demeter Áron ismertette az ervenytelenul.hu oldalon is megtalálható kampányt, illetve elmondta, miért tartják fontosnak a jogvédők az érvénytelenül szavazást az országgyűlési választásokkal egy időben tartott referendumon. Elmondta, milyen akciókkal készülnek a következő az április 3-ig tartó időszakban, valamint beszélt arról is, hogy vajon miért pont az országgyűlési választásokkal egy időben tartják a népszavazást.

A beszélgetésből kiderül, mi az Amnesty álláspontja a kérdésekkel kapcsolatban, illetve miért hangoztatják, hogy „érvénytelen kérdésre, érvénytelen választ”. Demeter ismertette a legegyszerűbb és leghatékonyabb módját az érvénytelen szavazásnak, valamint beszélt arról is, hogy miért fontos annak ellenére is részt venni és érvénytelenül szavazni április 3-án, hogy a jogszabályt már június 15-én elfogadta az országgyűlés.

Szóba került az is, hogy vajon miért lehetett keveset hallani az ellenzéki pártoktól a népszavazással kapcsolatban, valamint az, hogy miért a civileknek és jogvédőknek kellett felkarolnia ezt az ügyet. Demeter értékelte az ellenzéki kampány „melegezős” kampányüzeneteit, és beszélt arról is, milyen következményei lehetnek az LMBTQ-közösségre nézve, ha a referendum érvényes lesz.