Matolcsy György szerint hosszú háborús évek elé nézünk

Felvázolta vízióját a jegybank elnöke.

„Eredményesen kezeltük a válságot, de visszatért az infláció és beütött az orosz-ukrán háború. Már sejtjük, hogy nehéz lesz az évtized, különösen a 2026-ig terjedő szakasz, de még nincs tervünk a sikerre. Történelmi hiba lenne azt gondolni, hogy elég úgy menni tovább, ahogy megnyertük a második évtizedet és eredményesen kezeltük a 2020-2021-es válságot. Ez már nem lenne elég a sikerhez, ami az EU-átlagos fejlettségének utolérése 2030-ra” – írta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Magyar Nemzetben megjelent elemzésében.

A jegybank elnöke szerint a 2020-as évek, hasonlóan a megelőző két évtizeddel, egy hosszú háborús korszakot foglal magában. „Az új harmincéves háború” a 2030-as évtized végéig tart majd, melynek jellege, szereplői és szakaszai tisztán felismerhetőek – mondta.

Matolcsy az 1618-48 közötti háborúval párhuzamot vonva úgy látja, ezúttal nem a spanyolok és franciák néznek egymással farkasszemet, hanem az USA és Kína szembenállásának ázsiai térségei jelentik majd a fő hadszínteret. Akkor a tét az Európa feletti uralom volt, ma az Egyesült Államok világhatalmi szerepének a megőrzése áll a középpontban. Akkor a Habsburgok és a spanyolok voltak szövetségesek, ma az EU és az USA.

Akkoriban a csehek, dánok és svédek, majd a franciák harcoltak a protestantizmusért, a tét ténylegesen azonban a függetlenség és az szuverenitás volt Matolcsy szerint. A jegybank elnök kifejtette, most mindenki, aki független és önálló szeretne lenni, az nyíltan vagy rejtve küzd a világkormány és annak európai változata, az Európai Egyesült Államok ideája ellen.

Matolcsy leszögezte: a fizikai hadviselésből ki kell maradni. Véleménye szerint a harmadik évtized több korlátot állít a független nemzeti döntéshozatal elé, mint az eddigi kettő együttvéve. A háborús évtizedet az ország teljes megújítására szükséges felhasználnunk – zárta gondolatait az MNB elnöke.