Zelenszkij: Ideje találkozni. Ideje beszélni.

Ukrajna elnöke videóüzenetben tudtatta, hajlandó tárgyalni Putyinnal. A kérdés már csak az, mikor valósul meg a nagy találkozó.

„Az ukrajnai békéről és biztonságról folytatott értelmes tárgyalások jelentik az egyetlen esélyt Oroszország számára, hogy csökkentse a saját hibáiból eredő károkat. Ideje találkozni. Ideje beszélni. Ideje helyreállítani Ukrajna területi integritását és igazságosságát. Ellenkező esetben Oroszország veszteségei olyan mértékűek lesznek, hogy nem lesz több generáció a felemelkedésre” – mondta Ukrajna elnöke a közösségi médiában közzétett videójában.

Vlagyimir Zelenszkij egyébként elmondta:

  • Visszaállítják a vámokat, hogy megkönnyítsék az ukrajnai segélynyújtást
  • A Minisztertanácsot utasítják, hogy dolgozzon ki átfogó programot a migránsok segítésére (munka, lakhatás, migránsokat befogadó családok támogatása)
  • A háború kezdete óta több mint 180 000 ukránt evakuáltak humanitárius folyosókon keresztül
  • A humanitárius katasztrófa előidézése Oroszország tudatos taktikája. Mindent megtesznek annak érdekében, hogy az ukrán városokban zajló humanitárius katasztrófák érvekké váljanak az ukránok és a megszállókkal való együttműködés mellett. Ez háborús bűn, felelni fognak érte.