Ceglédi Zoltán: Ahogy influenszerek adják el a tusfürdőt, úgy mutatják be most a háborút

A Reflektorban vendége Ceglédi Zoltán politikai elemző volt, akivel az orosz-ukrán háború belpolitikai hatásairól, a választási kampányról, valamint a március 15-i Békemenetről és ellenzéki nagygyűlésről beszélgettünk. 

Az interjú elején Ceglédi Zoltán értékelte a két politikai tömb máricus 15-i megemlékezését, valamint felmerült az is, vajon mit érthetett Orbán Viktor azon mondata alatt, hogy “nem is emlékszik, mikor álltak ilyen jól a csillagok a Fidesznek”. 

Szóba kerültek az ukrajnai orosz agresszió magyar belpolitikára gyakorolt hatásai, valamint hogy okozhatott-e törést a háború megítélése a Fidesz táboron belül.

Ceglédi Zoltán véleményezte a kormánypártok és az ellenzék kampányteljesítményét, illetve kitért arra is, hogy mit is várhatunk a kampánytól az elkövetkezendő szűk két hét során, egészen az április 3-i választások napjáig, továbbá beszélt arról is, hogy várhatóan milyen politikai kihívásokkal találja majd szembe magát az újonnan választott magyar kormány – az európai és a hazai színtéren egyaránt. 

A politikai elemző kitért Vlagyimir Putyin személyére, a háború globális politikára gyakorolt hatásaira, egyúttal arra, hogy miben változhat az európai nagypolitika, ebben Magyarország szerepe a következő időszak során. 

Kérdeztük a jelenleg zajló konfliktus egyik megkerülhetetlen frontvonaláról, a dezinformációról is, illetve arról, hogyan lavírozhat a fake news és a hiteles információk zuhataga között az egyszerű hírfogyasztó, nem beszélve a háború hosszú- és rövidtávú, a pszichére gyakorolt hatásairól is.