Orbán Viktor: Szükségünk van a gázra és olajra, amely Oroszországból érkezik

Nem lehet szó arról, hogy Magyarország csatlakozzon az Egyesült Államok által kivetett energiaszankciókhoz, mert Magyarországnak továbbra is szüksége van a gázra és olajra, amely Oroszországból érkezik – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán.

„Világossá tettem, mi nem tudjuk követni az Egyesült Államok példáját. Ők tegnap kivetették a szankciókat ezekre a termékekre, ez Magyarország számára elviselhetetlen terhet jelentene, ezért nem lehet szó arról, hogy mi csatlakozzunk ezekhez a szankciókhoz, továbbra is szükségünk van a gázra és olajra, amely Oroszországból érkezik” – hangzott el Orbán Viktor facebookos bejelentkezésében.

Azt is elmondta, hogy egész héten „diplomáciai nagyüzem” van: kedden Londonban, szerdától pedig Párizsban tárgyal. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy erőfeszítéseik középpontjában a béke megteremtése áll, de legalább ennyi energiát kell szentelni a gazdasági következményekre is.

Orbán szerint a háború miatt kivetett szankciók gazdasági következményei súlyosak, de ha a szankciókat kivetik az olajra és a gázra, amelyet Oroszországból hoz Európa, akkor a következmények még sokkal súlyosabbak lennének. Hozzátette, Magyarországot ezek aránytalanul terhelnék, mivel az országban az elfogyasztott gáz 85 százaléka érkezik Oroszországból, a magyar háztartások 85 százalékát gáz alapon működtetik, és az üzemanyagot is olajból állítjuk elő, melynek a forrásaként szolgáló gáz 64 százaléka szintén Oroszországból érkezik.

(MTI)