Áramellátás nélkül maradhatott Csernobil összes nukleáris létesítménye

Ezt állítja az Energoatom, az ukrán állami atomenergetikai vállalat. 

A Telegram-csatornájukon közzétett közleményükben azt írják, a Csernobil és Kijev közötti, 750 kV-os nagyfeszültségű vezetéket „a megszállók által okozott károk következtében mostanra már lekapcsolták”.

Az Energoatom szerint emiatt radioaktív anyagok is kikerülhettek az atomerőműből, mivel nem tudják hűteni a nukleáris fűtőelemeket. Az áramellátás helyreállítása sikertelen volt a közelben zajló harcok miatt.

Az Energoatom közleményében az olvasható, hogy a csernobili atomerőműnél körülbelül 20 ezer kiégett fűtőelemet tárolnak, melyek folyamatos hűtést igényelnek. Áramellátás hiányában azonban a szivattyúk működésképtelenek, ennek következtében a hűtőmedencék hőmérséklete emelkedésnek indul, gőz képződik, ezáltal radioaktív anyagok kerülnek a vízbe.

Csernobilban közben bekapcsolták a vészhelyzeti dízelgenerátorokat, de ezek csak 48 óra folyamatos működésre képesek.

A veszélyre Twitter-posztjában hívta fel a figyelmet Dmytro Kuleba Ukrajna külügyminisztere is.

„A tartalék dízelgenerátorok 48 órás kapacitással rendelkeznek a csernobili atomerőmű áramellátásához. Ezt követően a kiégett nukleáris fűtőelemek tárolójának hűtőrendszerei leállnak, így a radioaktív anyagok szivárgása fenyeget” – írja posztjában. „Putyin barbár háborúja egész Európát veszélybe sodorja. Azonnal abba kell hagynia” – tette hozzá a külügyminiszter.

Az orosz megszálló csapatok néhány nappal ezelőtt foglalták el Csernobilt, a BBC szerint az ott dolgozó több száz ember azóta nem hagyhatta el területet.

Eközben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség azt közölte, hogy a csernobili radioaktívhulladék-tároló létesítményeket figyelő rendszerek már nem küldnek adatokat az ENSZ nukleáris megfigyelőszervezetének.

(Reuters)