Véget ért a hétfői orosz-ukrán béketárgyalás

A lengyel-belarusz határon létrejött a háború kirobbanása óta a harmadik béketárgyalás, melyet ismét azon a helyszínen tartottak, ahol a Szovjetunió felbontásáról aláírták a megegyezést. A béketárgyalás végének időpontjában légvédelmi szirénák szólaltak meg Kijevben és Vinnyicában is. Mutatjuk, mire jutott a két tárgyalódelegáció.

Az ukrán delegáció egyik tagja, Mykhailo Podoliak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója az Oroszországgal folytatott tárgyalásokat követően azt mondta, hogy kevés, csak kisebb előrelépés történt a humanitárius folyosók logisztikájának javításában.

Több kérdésben azonban nem született egyezség, így a tárgyalások hamarosan folytatódni fognak – ismertette a tárgyalás részleteit Mykhailo Podoliak. További részlet egyelőre nem ismert.

Az orosz tárgyalócsoport vezetője hasonlóan értékelte a mai tárgyalást, Medinszkij szerint nem váltak valóra Moszkvának az Ukrajnával folytatott tárgyalásokkal kapcsolatos várakozásai.

Mindeközben a harcok tovább folytatódnak országszerte Ukrajnában. Délen Melitopol városban a TV-tornyot, valamint a rádiótornyot az orosz hadsereg elfoglalta, melyet a polgármester, Ivan Fedorov is megerősített a közösségi oldalán.

Vitalij Kim, a Nikolaev regionális katonai adminisztráció vezetője viszont bejelentette, hogy a Kijevtől nem messze található nikolajevi repülőteret hétfőn délután sikerült visszafoglalni.

Szintén a mai napon, március 7-én Makariv városában (Kijevi régió) egy légicsapás következtében egy gránát talált el egy helyi pékség területén. Erről az ukrán SES sajtóközpontja számolt be a Telegramban. A mentők 5 embert mentettek ki a romok közül, és 13 ember holttestét találták meg. Az előzetes információk szerint körülbelül 30-an tartózkodtak az üzem területén.

Szintén a mai napon az Európai Unió megkezdte Ukrajna, Grúzia és Moldova kérelmeinek elbírálási eljárását.