Szó szerint szétverik az orosz rendőrök a háború ellen tüntetőket

Oroszországban folyamatosan tüntetnek Putyin, valamint az Ukrajna ellen indított háború ellen. Számtalan nagyvárosban tüntettek vasárnap is, ám az orosz hatóságok most már komolya fizikai fellépést is alkalmaznak.

Több ezer embert börtönöztek be a februárban kirobban orosz-ukrán háború óta, javarészt fiatalkorúakat. A demonstrációk ellehetetlenítése érdekében pénteken lekapcsolták a Facebookot és a Twittert is, ám láthatóan ez sem akadályozta meg a tiltakozókat, hogy utcára vonuljanak.

Moszkvában több teret elzártak annak érdekében, hogy a gyülekezés megvalósuljon, de ez sem volt elég hozzá. Kordonok, barikádok és páncélozott teherautók voltak láthatóak mindenhol.

A tüntetéseket minden eddiginél erősebb rendőri fellépéssel próbálják megfékezni. Moszkvában 2 és fél órája tart a demonstráció, a tüntetőket egyesével kiszedik a tömegből és miután többször megütik őket, berakják a fogolyszállító furgonba.

A közösségi médiában a rendőri brutalitásokról terjedő videók egyre nagyobb nyilvánosságot kapnak, van olyan is, aki a rabszállító autóból, vérző szemével töltött fel szelfit a világhálóra, de olyan kép is napvilágot látott, amiben az látható, hogy egy Wolt furárt letartóztatnak, amiért ruházata színekben az ukrán zászlóra hasonlított.

Csak a vasárnapi napon az orosz Belügyminisztérium tájékoztatása szerint a moszkvai háborúellenes akcióban mintegy 2500 ember vett részt, ebből 1700-an vettek őrizetbe. A közösségi médiában látható képek szerint azonban ennél sokkal többen jelentek meg akik vállalták a megfélemlítéseket, a pénzbírságokat és akár a letartóztatásokat is.

A Szabad Európa a mai naptól befejezte az Oroszországból való hírterjesztését is, mivel az ország megpróbálja folyamatosan ellehetetleníteni csődeljárással, az orosz rendőrség újságírókkal szembeni fellépésével és a pénteken elfogadott, rémhírterjesztést és a szankciófelhívást büntető orosz törvénnyel.

Az új törvény miatt számos más orgánum is felfüggesztette részben, vagy teljes egészében az oroszországi működésüket, így többek között a CNN, a BBC, a CBC, a RAI, az ARD, aZDF és a Bloomberg is.