Szijjártó: Magyarország is támogatja Ukrajna EU-s csatlakozását

A külügyminiszter közösségi oldalán jelentette be, hogy a tegnap kiadott 8 tagállam által aláírt közleményt Magyarország is támogatja, azaz, hogy Ukrajna EU-s tagjelölti státuszáról megkezdődjenek a tárgyalások.

Lengyelország, Csehszlovákia, Bulgária, és Szlovéniának elnökei közösen kezdeményezték, hogy Ukrajna integrációjának elősegítése érdekében mielőbb tagjelölti státuszt kell adni.

Az Európai Parlament a mai napon vitázik a kérdésről, ahogy további szankciók bevezetéséről is Oroszország irányába.

A DK mai közleményében azt írta, hogy az elmúlt napok megmutatták, Putyin csak akkor áll le, ha lesz, aki megállítja. Az Európai Unió, valamint az uniós tagállamok és szövetségeseik az elmúlt napokban soha nem látott mértékű szankciókat vezettek be a putyini diktatúra ellen. Ma az Európai Parlament is szavaz a szankciókról. Az előterjesztésbe bekerültek a DK javaslatai is: tiltsuk ki az Unió területéről, így hazánkból a Nemzetközi Beruházási Banknak nevezett orosz kémbankot és tiltsuk be az új orosz atomerőművekkel kapcsolatos együttműködést az orosz állammal – vagyis, állítsuk le a Paks2 beruházást. Ezzel a DK a magyarok többségének akaratát képviseli.