Képek az oroszországi tiltakozásokról – a letartóztatást is vállalják sokan

Nem arat túl nagy népszerűséget Oroszországon belül sem az Ukrajna ellen kirobbantott háború. Putyin népszerűsége folyamatosan csökken, amit nem tudott kompenzálni a háború adta nemzeti érzelmekkel. Oroszország 45 városában, köztük Moszkvában, Szentpéterváron és Jekatyerinburgban voltak háborúellenes megmozdulások.

A tiltakozók többsége fiatal, akiket nem tud az orosz propaganda sem félrevezetni. A Twitter és a TikTok segítségével ma szinte minden láthatja, mi zajlik a szomszédos országban. Sokat Szentpéterváron és Moszkvában is utcára vonultak, vállalva azt, hogy letartóztatják őket.

Az alábbi Twitter videón azt is látni, milyen sokan vonultak utcára Moszkvában.

Az Eho Moszkvi rádió helyszíni jelentése szerint a hadműveleteket elítélő transzparenseket, valamint az ukrán és orosz zászlókat rohamrendőrök elkobozták, a tüntetők egy részét pedig rabszállító teherautókban elszállították – írja az MTI.

További képek Moszkvából a Szmolenszkaja térről, a külügyminisztérium előtt tartott tüntetésről, melyet Dmitri Lovetsky rögzített:

Vasárnap Európa számos nagyvárosában is tüntettek, Berlinben nagyjából 100 000 ember vonult utcára, hogy tiltakozását fejezze ki az Oroszország által végrehajtott invázió ellen.

Kiemelt kép: Szentpétervár, február 24., Fotó: AP/Dmitri Lovetsky