Rendkívüli interjút adott Orbán Viktor

A miniszterelnök vasárnap este az ukrán háború miatt interjút adott a köztévének, ahol többek között elmondta, hogy minden menekült számíthat a magyarokra, de fegyvert nem adunk Ukrajnának. Leszögezte, hogy mindent megtesz, hogy kimaradjunk a háborúból, de semmi sem kizárható.

Orbán Viktor szerint Magyarországnak a fegyveres konfliktusból ki kell maradnia, mert ha belefolyunk, zűrzavar lesz – de nekünk stratégiai nyugalomra van szükségünk. Itt kiemelte, hogy a baloldal által elmondottakat, miszerint katonákat kell küldeni Ukrajnába, bár hangzatos, de hosszútávon nem biztos, hogy stratégiailag megéri.

Arról, hogy Németország és Olaszország fegyvert szállít az ukrán csapatoknak, elmondta, hogy Magyarországnak nincs olyan fegyvere, amit nélkülözni tudna, ezért nem fog fegyvereket adni a szomszédos országnak. A magyar hadiipari fejlesztésekről elmondta, hogy a magyar gyárak szalagairól még nem jöttek le az első gyártmányok, de a következő évtizedek biztonsága megőrzése érdekében ez kiemelten fontos lesz.

Magyarország minden menekült személyen segíteni fog és minden segélyt meg fog adni, ami rendelkezésre áll. Orbán Viktor elmondta, hogy Magyarország Ukrajna barátja, a tegnapi napon találkozott is menekültekkel – erről videót is közzétett közösségi oldalán.

„Jó ország, jó nép lakja”

– MONDTA ORBÁN VIKTOR ARRA REAGÁLVA, HOGY SOKAN SEGÍTENEK ÉS SEGÉLYCSOMAGOKAT JUTTATNAK EL A HATÁRRA.

A szankciókkal kapcsolatosan elmondta, hogy Magyarország nem akadályozta a SWIFT rendszer Oroszországról történő lecsatlakoztatását, ami erről terjedt hír, az dezinformáció. Azt viszont kijelentette, hogy az események ellenére a rezsicsökkentés biztosan megmarad, amíg ő marad a miniszterelnök.

Szerinte a NATO-ra szükségünk van, mert ha a háború közel kerül a határhoz, szükségünk lesz a segítségükre. Arról, hogy a magyaroknak van e félnivalójuk, elmondta, hogy: háború van.