Ukrajna háborúban áll, Putyin megindította seregeit

Vlagyimir Putyin orosz elnök magyar idő szerint hajnali 4-kor egy tévés beszédben bejelentette, hogy az orosz hadsereg bevonul Kelet-Ukrajnába, azaz a hétfőn Oroszország által elismert szakadár területekre.

Putyin szónoklatában úgy fogalmazott, hogy lesznek veszteségek, és felszólította az ukrán katonákat, hogy adják meg magukat.

Putyin szerint az ukrán népnek hamarosan lehetősége lesz új vezetőket választani a neonáci puccsisták helyett.

Az ukrán kormány szerint ez a háború kezdetét jelenti.

Több nyugati tévétársaság, így a BBC és a CNN is robbanások hangját hallja Kijevben és a város közelében.

Ahogyan korábban megírtuk, az Európai Unió elítélte Putyin lépését és törvénytelennek nevezték azt: az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökei közös közleményben ígértek szankciókat Oroszországgal szemben. Eközben Orbán Viktor miniszterelnök Facebook posztban közölte, hogy Magyarország részese a közös uniós álláspontnak, illetve, hogy az egyeztetések folyamatosak.

Rácz András, történész-Oroszország-szakértő szerint a fentebb említett szankciók hidegen hagyják Putyint, a grúz megszállás idején is fenyegetőzött ilyesmivel az unió, de végül nem léptek.

Szijjártó Péter rendkívüli bejelentést tett ma reggel, melyben elmondta, hogy a legfontosabb a magyar emberek biztonsága, valamint azt is közölte, hogy a magyar-ukrán Nagykövetség működik és folyamatosan zajlik a munka.