Manfred Weber véleménye szerint Orbán Viktor nagyon megváltozott

Arról kérdezték az Európai Néppárt frakcióvezetőjét, támogat-e valakit a magyarországi választási kampányban. 

Nincs álláspontunk a magyar választásokat illetően, az Európai Néppárt számára nem ez a legfontosabb dosszié – válaszolta az Euronews kérdésére Manfred Weber, néppárti frakcióvezető Strasbourgban.

Az Európai Néppárt frakcióvezetőjét a lap riportere emlékeztette arra, hogy 2018-ban még teljes mellszélességgel Orbán Viktort támogatta a magyarországi kampány során. Akkor még azt mondta politikus, Magyarország jó gazdasági eredményeket ért el Orbán miniszterelnöksége alatt, illetve segített a balkáni migrációs útvonalak lezárásában is, ezért reméli a Fidesz miniszterelnöke győzni fog az akkori választásokon.

Ma azonban máshogy látja Orbán Viktort Manfred Weber. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Néppártból tavaly kilépett a Fidesz és Orbán Viktor is megváltozott. 

„Én azt látom, hogy a négy évvel ezelőttihez képest Orbán Viktor nagyon sok mindenben megváltoztatta a pozícióját, nagyon sok mindenben alapvetően más lett a véleménye.”

Weber példaként említette, hogy mostanában Orbán Viktor megkérdőjelezi az Európai Parlament szerepét az uniós demokráciában a döntéshozatalban. Ez ellentétes az európai integrációval és a demokratikus Európa gondolatával. Ez megváltozott, Orbán Viktor álláspontja megváltozott” – mondta néppárti politikus a sajtótájékoztatón.

A néppárti politikus semlegesnek mondható nyilatkozata a magyar kampány ügyében némileg eltér a tavaly év végi néppárti megnyilvánulásoktól. Nem régen még Donald Tusk, a Néppárt lengyel elnöke lényegében kiállt Márki-Zay Péter mellett és azt is mondta, a jövőben örömmel látná az ellenzéki miniszterelnök-jelölt mozgalmát az Európai Néppártban.