Prága: látnivalók, tippek és árak

A cseh fővárosba szerencsére már könnyen eljuthatunk vasúttal is, ráadásul Magyarország és Csehország között kötött megállapodás miatt a két ország kölcsönösen elfogadja védettségi igazolványait, így szabad az út, hogy az egyik legszebb európai városba látogathassunk. Összefoglaljuk, milyen látnivalókat érdemes megnézni Prágában és mindez mennyibe kerül.

Vonattal kétféle módon is, a MÁV vagy a RegioJet szolgáltatásaival is könnyen eljuthatunk Prágába, ám ez utóbbi társaság mellett nem csak az az érv szól, hogy jelentően olcsóbbak a jegyárak, hanem hogy a közép árkategóriás ülések foglalásától az út során ingyen víz és kávé is kapható. A business osztályon pedig ezen felül ingyen pezsgő is jár a napilapok mellett, igaz ezek cseh nyelven vannak. Szintén pozitívum, hogy az egyébként elég tiszta járaton van wifi elérhetőség az áramforrás mellett, valamint az út során végig egy igen kedvező árakkal ellátott étlapról is lehet rendelni, ha valaki megszomjazna vagy megéhezne.

Tömegközlekedés

Prága történelmi belvárosa könnyen bejárható gyalogosan is, de a villamos és metróhálózattal a tőle távolabbi pontokra is könnyen eljuthatunk. Jegyeket SMS-ben, telefonos applikációban vagy a kihelyezett automatákból is vásárolhatunk. Az aktuális menetrendet sem kell nagyon böngészni a társaság oldalán, hiszen Budapesthez hasonlóan a google térképen itt is könnyen megtervezhetjük utunkat, köszönhetően annak, hogy feltöltötték a teljes menetrendet és nyomon követhetjük a járművek aktuális helyzetét. A jegyárakról információk a társaság oldalán találhatóak.

Prága látnivalók

A városban nem érdemes kihagyni a legnevezetesebb prágai látnivalókat, mint a Károly-híd, az Óváros tér és az ott található Orloj, vagy éppen a vár. Mivel Prága számtalan látnivalót rejteget, ha rövid időt tudunk csak a városban tölteni, akkor belépők megváltása nélkül is számtalan érdekességet nézhetünk meg. Nem érdemes ez esetben kihagyni a Kampa parkban található óriásbébiket, a mozgó Kafka szobrot (Charvátova, 110 00 Nové Město), vagy éppen a Vítkov dombot a tetején álló lovasszobrot.

Prága látnivalók - panoráma a városra a Petrin dombról
Prága látnivalók – panoráma a városra a Petrin dombról

De ha már egy csodás panorámára vágyunk, akkor a bátrabbak megmászhatják a Petrin dombot, hogy a párizsi Eiffel torony másában megnézzék a várost 360 fokos panorámában. A sorbanállás elkerülése végett itt már érdemes előre megváltani a jegyet online formában, amivel kisebb kedvezményhez is hozzájuthatunk.

Ha pedig valaki megelégszik egy kisebb panorámával is, nekik a Szent Miklós harangtornyot ajánljuk, ahol 215 lépcsőfokot megmászva 65 métert mehetünk fel és csodálhatjuk meg Prága nevezetességeit. Út közben pedig megnézhetjük, hogyan élt ott egykoron a harangozó a toronyban kialakított kis lakásban. Mivel a kilátóról sokan nem tudnak, így itt viszonylag kevés turistával találkozhatunk.

A prágai zsidó kultúrát megismerni és a főbb nevezetességeket bejárni egy bő napot is igénybe vehet, de amit mindenképp érdemes megnézni, az 1270-ben befejezett, Európa legrégebb óta működő zsinagógája, a Régi-új zsinagóga, valamint a Jeruzsálem zsinagóga. Ezekre a helyekre szintén érdemes előre megváltani a jegyeket a különböző kedvezmények miatt.

Az 1906-ban épült prágai Jeruzsálem zsinagóga, a prágai látnivalók egyike
A prágai Jeruzsálem zsinagóga

Gasztronómai

Ha végignéztük Prága látnivalóit, nem érdemes kihagyni a helyi gasztronómiát, azaz a cseh söröket és a tradicionális ételeket, mint a csülök vagy a gulyás, ami messze nem olyan, mint amit idehaza megismerhettünk. Árakról és az éttermek minőségéről érdemes a Google térképen található térképről tájékozódni, nehogy csalódás érjen.

Javaslatunk étteremre: U svatého Filipa a Jakuba (étterem honlapja ide kattintva érhető el)

Javaslatunk sörkóstolásra: Belvárosban az Aida Bar (térképen itt), kicsit távolabb pedig az U Sadu, ahol hatalmas választék vár (honlap itt)

Összességében elmondható, hogy egy prágai utazás nem drágább egy belföldi pihenésnél, sőt tapasztalatunk alapján a szállás és vonatárak ellenére is kedvezőbben ki lehet jönni, ami persze valahol szomorú.