Vitára hívta Orbán Viktort Márki-Zay Péter

Márki-Zay Péter minden vasárnap bejelentkezést tart Facebook-oldalán. Most sem volt ez másképp, azonban most másodmagával, Simon András, egykor ATV-s műsorvezetővel jelentkezett be.

Simon András azzal indította, hogy leszögezte: ez nem interjú, köztudott róla, hogy csatlakozott Márki-Zay Péter kampánycsapatához. Elmondta, hogy átbeszélték a kérdéseket és pontosan ismeri a miniszterelnök-jelölt álláspontját. Így egy olyan kérdéssel indított, mely elmondása szerint még nem hangzott el tőle:

„Hogy van a karod?”

– kérdezte a műsorvezető.

Márki-Zay megköszönte a kérdést, majd elmondta közönségének, hogy igyekeztek egy kis színt, változatosságot vinni ebbe a vasárnapi bejelentkezésbe, ezért van most vele Simon András.

Az alábbi témákat feszegették a 40 perces videóban:

  • járványügyi intézkedések,
  • ellenzéki népszavazási kezdeményezés
  • élelmiszerárak befagyasztása
  • miniszterelnök-jelölti vita

Járványkezelés

Simon András pontosította Márki-Zay Péter gyászolós-mulatozós kijelentését úgy, hogy a miniszterelnök-jelölt arra a kormányülésre utalt, amit szerdán tartottak, egy nappal azután, hogy kedden bejelentették: a negyvenezret a koronavírus áldozatainak száma.

Márki-Zay a járványkezelés kritikájával folytatta a beszélgetést. Arról beszélt, hogy szerinte a világ 197 országából 193 jobban kezelte a koronavírus-járványt, mint a magyar kormány.

„Amikor lopni lehetett, akkor Szijjártó Péter volt a felelős”

– jelentette ki azzal kapcsolatban, hogy ki lehet a kormányon belül felelős a járványkezelésért.

Hozzátette, hogy szerinte Pintér Sándor belügyminiszter számára is üzlet volt az egészségügy. Elmondása szerint Pintér rákényszerítette az egészségügyi dolgozókat, hogy úgy dolgozzanak, ahogy megmondják nekik, tisztességes bérezés nélkül.

„De nyilván egy lágerben más motivációs eszközök vannak, mint egy demokratikus, piacgazdasági országban”

– mondta a miniszterelnök-jelölt.

Népszavazás

A miniszterelnök-jelölt elmondása szerint rendkívül jól áll az ellenzéki népszavazásra való aláírásgyűjtés, és napokon belül meglehet a szükséges mennyiség. Az ellenzék biztonság esetére a legális határnál több aláírást, nagyjából 230 ezer szignót szeretne gyűjteni.

Élelmiszerár-befagyasztás

Márki-Zay Péter a héten bevezetett hatósági árakra is kitért. Ezzel kapcsolatban így fogalmazott:

„Szánalmas amikor Magyarország harminc évvel a rendszerváltás után oda tér vissza, ahonnan elindult: a hatósági árszabályozáshoz”

– fogalmazott.

A miniszterelnök-jelölt szerint a kiskereskedőkre kényszerített árstop következménye az áruhiány és a minőségromlás lesz, ahogy azt a rendszerváltás előtt is tapasztalni lehetett.

Vita Orbán Viktorral

A beszélgetés végén felmerült egy miniszterelnök-jelölti vita lehetősége is. Márki-Zay Péter kijelentette, hogy biztos benne, hogy Orbán Viktor ki fog állni ellene vitázni, mert szerinte sem a párttársaival, sem a szavazóival sem teheti meg, hogy távol marad. Azt mondta, hogy ezt akár kihívásnak is lehet venni.

Későbbi posztjában is megerősítette.

A miniszterelnök-jelölt nem sokkal a bejelentkezést követően egy posztban is megerősítette, hogy vitára hívja ellenfelét:

Márki-Zay Pétert mi is kérdeztük pénteki sajtótájékoztatóján adózásról, munkahely-teremtési tervekről és közös köztársasági elnök jelölésről.