Menekültek virágzó erdőt varázsoltak a sivatagi táborból

Az elmúlt években talán egyik leggyakrabban használt szavak között volt a menekült. Most viszont nem a kormánypropagandáról lesz szó, hanem egy olyan megmozdulásról, ami igazán elgondolkodtató. Ha Afrikában képesek a menekülttáborokat átalakítani zöld területté, a jólétben élő országok is igazán felköthetnék a nadrágjukat és még többet tehetnének a környezet védelmének érdekében.

A Kameruni Minawao sivatagos menekült táborban egy nagyratörő erdőfelújítási projekt keretein belül menekültek varázsoltak át a sivatagos területeket egy zöld oázissá.


Az éghajlatváltozás által már súlyosan érintett régió 2014 óta fokozatosan, közel 70 000 menekültnek adott otthont. A táborba érkezők a szomszédos nigériai Boko Haram nevű harcos csoport által okozott erőszak elől kényszerültek a menekülésre. Az újonnan érkezettek felgyorsították az elsivatagosodási folyamatot, mivel kivágták a környező fákat azért, hogy eltartsák magukat.


Az ENSZ Menekültügyi Ügynöksége, az UNHCR és a Lutheránus Világszövetség (LWF) 2018 -ban újratelepítési programot indított.


A világ menekültjeinek oltalma érdekében többet kell tennünk a környezet védelméért. A környezet védelme nagyobb biztonságot nyújt az embereknek.

Andrew Harper – az UNHCR különleges tanácsadója az éghajlatváltozással kapcsolatban



A menekültek és a helyi közösségek olyan képzésben részesültek, melyben elsajátíthatták, milyen módon kell a palántákat úgy elültetni, hogy azok az embertelen környezeti tényezők ellenére is életben maradjanak.

A „gubótechnológia” a Land Life Company által kifejlesztett módszer, amely újrahasznosított kartondobozokból készít fánk alaku víztartályokat, amik elhelyezhetőek a föld alá és így a növény a nagy szárazság ellenében is elegendő tápanyagot kap a gyökerein keresztül.


Eddig a menekülttábor önkéntesei több, mint 100 (250 futballpálya) hektárnyi elsivatagosodott területnek adtak életet.


Lydia Youcoubou az egyik önkéntes arról számolt be, hogy óriási boldogságot jelent számukra, hogy a terület ilyen zöld lett, így már lett árnyékuk a nap elől, javult a talaj minősége és nem utolsó sorban a a sok fa miatt több csapadék is hullik Minawaóban.

Ez a projekt hozzájárul a Nagy Zöld Fal létrejöttéhez, ami egy olyan afrikai vezetésű kezdeményezés, melynek célja egy 8000 kilométeres kontinens szélességű gát beültetése a Száhil öv, a Szahara és a szudáni határ menti terület sivatagosodásának megállítása érdekében.

he Great Green Wall will stretch from Senegal to DjiboutiGlobal Environmental Facility

(Euronews)