Ungár Péter: meg kell őrizni a következő generációknak is a Fertő-tó értékeit

Az LMP csütörtökön tartott online sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Fertő-tónál tervezett gigaberuházás, amira a Fideszes érdekcsoportok készülnek, azzal a Fertő-tó, mint kulturális és természeti örökség megszűnne jelenlegi formájában és egy teljesen más jellegű és más használatú területé válna.

Ungár Péter elmondta, hogy a Fertő-tó egy nagyon fontos természeti értékünk ezért meg kell őrizni a következő generációknak is és a megőrzés nem azt jelenti hogy pénzt kell keresni vele.

Kiderült, hogy azok az engedélyezési paraméterek nagyobbak még azoknál az engedélyezési paramétereknél is, amiket tavaly beállítottak. Ez a Fertő tónál építendő giga beruházás egyetlenegy dolgot jelent: hogy ez a hely nem lesz olyan, mint amilyen volt és ezért az LMP, mint a kormányváltás zöld garanciája, mindent megfog tenni, hogy a Fertő-tó megmaradjon olyannak amilyennek szeretjük – fogalmazott a zöld politikus.

A zöld párt nem állítja, hogy semmilyen szinten nem lehet hozzányúlni ehhez a területhez, nem lehet azt fejleszteni, de az biztosnak tartják, hogy nem véletlen hogy a Magyar Tudományos Akadémiatól elkezdve szinte az összes ökopolitikával foglalkozó civil szervezet megszólalt már a jelenlegi beruházás ellen hiszen, ez a beruházás nem rendezni akarja a Fertő-tavat és területét, hanem átalakítani.

Ungár Péter azzal zárta sajtótájékoztatóját, hogy szerinte a természetvédelmi területet csak akkor lehet megvédeni, ha 2022. áprilisában kormányváltás lesz.

A tegnapi napon derült ki, hogy nem stimmelnek a számok a december 24-én sutyiban újra meghirdetett Fertői közbeszerzési kiírásban. Abban ugyanis még a környezetvédelmi engedélyekben szereplő adatoknál is nagyobb méretek vannak megadva bizonyos elemekre, sőt, olyan épületek is felbukkantak benne, amelyekre egyáltalán nincs engedélye az állami cégnek. A Greenpeace ezért ismét megtámadta a közbeszerzési pályázatot, és továbbra is azt kéri a kormánytól, hogy azonnal állítsa le a súlyosan jogsértő és természetpusztító beruházást, amely ellen most már a Magyar Tudományos Akadémia testülete is felszólalt.