Tüntetőket ölt meg a rendőrség Kazahsztán legnagyobb városában

A rendőrség több tucat tüntetőt megölt csütörtökön Kazahsztán legnagyobb városában, Almatiban – írja az MTI.

Csütörtök reggelre páncélozott harci járművek, illetve több tucat katona vonult Almati főterére, ahol már harmadik napja tartanak a kormányellenes tüntetések. A helyszínen lövések is eldördültek – erről már a Reuters számol be.

A városháza előtti téren tűzharc kezdődött a katonaság és a tüntetők között, nem sokkal később további csapatok érkeztek a térre, és folytatták a “rendbontók” feloszlatását.

Almatiban az éjszaka folyamán közigazgatási épületeket és a helyi rendőrkapitányságot támadták meg a tüntetők. Többtucatnyit közülük megöltek a rendfenntartó erők, személyazonosságuk beazonosítása folyamatban van – közölte Szaltanat Azirbek, a városi rendőrség szóvívője.

Az internetszolgáltatást szerte az országban leállították. A városban fosztogatások is kezdődtek, köztük egy fegyverkereskedést is kiürítettek a tüntetők.

Kazahsztánban január 2-án kezdődtek a demonstrációk az ország délnyugati részén fekvő Zsanaozenben és Aktauban, ahol a lakosok cseppfolyósított gáz árának emelkedése ellen vonultak utcára. Két nappal később a zavargások átterjedtek Almatiba és az ország más, nagyobb városaiba is.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök a szerdai nap folyamán szükségállapotot rendelt el országszerte, valamint menesztette a kormányt. Az elnök a tüntetésen résztvevőket terroristáknak bélyegezte, valamint kérte az Oroszország által vezetett volt szovjet köztársaságokat tömörítő katonai szövetséget, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetét, hogy segítsenek az országot fenyegető “terrorveszély” megszüntetésében. A szervezet erre válaszul békefenntartókat vezényelt az országba.

Csütörtök reggelre a “terrorizmusellenes műveletre” hivatkozva felfüggesztették a bankok és tőzsde működését is. Olzsasz Ramazanov, a kazah jegybank szóvivője elmondta, hogy a döntés egyelőre átmeneti, és csak a csütörtöki napra vonatkozik.