Közel 100 ezer aláírás összegyűlt össze a népszavazási kérdésekre

Közös sajtótájékoztatót tartott az összefogásban résztvevő 6 ellenzéki párt vezetője és a közös miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter. A budapesti Nyugati téren tartott sajtótájékoztatón a Karácsony Gergely által kezdeményezett népszavazási kezdeményezés aláírására buzdítottak a résztvevők.

Mint ismert, jelenleg is zajlik az aláírások gyűjtése, összesen 200 ezerre van szükség ahhoz, hogy népszavazásra kerülhessen sor. Két kérdést lehet támogatni: az egyik a Fudan Egyetem budapesti beruházásának és ideköltözésének megakadályozásáról, a másik pedig az álláskeresési járadék 9 hónapra való megemeléséről szól.

A sajtótájékoztatón mind a hat párt vezetői szinten képviseltette magát, először Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke és Budapest főpolgármestere mint kezdeményező buzdított az aláírásra. “A demokráciában a nép uralkodik és nem a népen uralkodnak” – kezdte beszédét, rámutatva arra, hogy ez ma nem így zajlik az országban. Szerinte ennek visszaállításáról szólt az előválasztás és a népszavazási kezdeményezés is, majd erről kell szóljon a kormányváltás is. Bejelentette, hogy már közel 100 ezer aláírás összegyűlt, tehát nagyjából a szükséges szám fele.

Dobrev Klára a DK előválasztási miniszterelnök-jelöltje is mindenkit arra bíztatott, hogy írják alá a kezdeményezést. Arról beszélt, hogy mindenki hívja el a barátait, családtagjait, hogy szánjon erre egy percet, hiszen ” ez is annyit tesz hozzá a kormányváltáshoz, mint minden egyes szavazat áprilisban, ugyanis ez is egy lépéssel közelebb visz a célhoz.”

Donáth Anna, a Momentum elnöke szerint ma Magyarországon lakhatási és megélhetési válság van, és pontosan erről szól a két ügy. A Fudan Egyetem a diákok megélhetését lehetetleníti el Budapesten, hiszen miatta a Diákváros nem olyan formában valósul meg, hogy az segítsen rajtuk. Az álláskeresési járadék kapcsán elmondta, hogy “a koronavírus miatt senki munkája nincs biztonságban, ezért senki kezét nem engedhetjük el.” Felhívta a figyelmet arra is, hogy nemcsak a népszavazással lehet megváltoztatni a kérdéseket, hanem az áprilisi választás megnyerésével is.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke szerint ez a demokraták és az ország ügye: nemet kell mondani a kínai eladósodásra és a hitelre, illetve a magyar munkavállalok kiszolgáltatottságára. Szerinte a NER hazugsága, hogy nem lehet a tömegeket felemelni és méltó életszínvonalat biztosítani nekik. Emlékeztetett arra is, hogy éppen 3 éve volt a rabszolga-törvény elleni tüntetés, ahol végleg eldőlt, hogy a pártok összefognak.

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke a célok kapcsán elmondta, hogy többek között a szociális- és a létbiztonság megteremtése egy nagyon fontos feladat. A pártok elkötelezettek arra, hogy ne egy kínai elitegyetemre, hanem a szocális biztonságra kell költeni, aminek fontos eleme a lakhatás biztonsága.

Az LMP társelnöke elmondta azt is, hogy a Diákváros melletti kiálláson kívül az ellenzék vállalja, hogy kormányra kerülés esetén több önkormányzati lakást építenek és újítanak majd fel. A létbiztonság kapcsán pedig az álláskeresési járadék 9 hónapra emelése lehet az egyik nagy segítség. “Kormányváltás, igazságos Magyarország, békés és fenntartható ország – ezt szeretnénk elérni” – mondta.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke szerint egy értékválasztást is meg kell tenni: keleti diktatúra helyett a nyugati jólét irányába kell elmozdulni. Erről is szól a népszavazási kezdeményezés, hiszen ez Magyarország érdeke. “Mindig a magyar nemzeti érdek az első, egy normális Magyarországban nem is lehetne ez kérdés” – mondta. A kormány szerinte elárulja a magyar fiatalok érdekeit.

Végezetül Márki-Zay Péter lépett a mikrofonok elé, aki szerint egy óriási egység alakult ki jobb- és baloldaliak, illetve a civilek között. “Szívünkben mindannyian piros-fehér-zöldek vagyunk” – mondta ennek kapcsán. Márki-Zay szerint az ország lecsúszott, mára Európa legszegényebb országa, a járvány alatt a legrosszabb halálozási aránnyal rendelkezünk és a mai “ezeréves történetünk legkorruptabb kormánya”. A népszavazási kérdések kapcsán elmondta, hogy ez a két kérdés is arról szól, hogy a magyar embereknek legyen jobb és az ország elinduljon felfelé. Emiatt kell a vidéki fiatalokat támogatni a Diákvárossal a Fudan helyett és a COVID sújtotta magyaroknak a hosszabb álláskeresési időszak Európa legrövidebbje helyett. “Ennek a két fontos kérdésnek önmagán túlmutató jelentése is van: ez a népszavazás átvezet bennünket a kormányváltáshoz. Az egységből többség lesz.”

Bahir.hu