755 milliárd forintos megszorítást jelentettek be Orbánék

Szerdán késő este adta ki a Pénzügyminisztérium a közleményt, melyből kiderül, hogy jövőre drasztikus kiadáscsökkentésre kényszerül a hiánycél teljesítése érdekében. Csökken a a foglalkoztatottsági támogatás, beruházások maradnak el és egy egészségügyi program is megszűnhet.

„A kormány egyes állami beruházások átütemezésével 755 milliárd forint megtakarítást ér el a jövő évi költségvetésben, így a GDP-arányos hiánycélt 5,9%-ról 4,9%-ra javítja. Mindez az államadósság-ráta gyorsabb csökkentését is lehetővé teszi.” – áll a hivatalos közleményben.

Az intézkedések fő oka, hogy 2021 első tizenegy hónapjában az államháztartás központi alrendszere 3931,3 milliárd forintos hiánnyal zárt. Csak novemberben 1009 milliárd forintos lyuk keletkezett a büdzsén, mivel számtalan támogatás és extra juttatás került kiosztásra – pedig a jövő évi választásokat megelőzően ez még csak a kezdet, a nyár során további megszorítások is érkezhetnek.

A összefoglalója szerint 444 szerint:

  • 13,2 milliárd forintot vesznek el az Egészséges Budapest Programtól, ez a program teljes 2022-es kerete lehet
  • 20 milliárddal kevesebb a turisztikai fejlesztési célelőirányzatra
  • 6,5 milliárddal kevesebb foglalkoztatási támogatásokra
  • 4,5 milliárd forinttal kevesebb jut a helyi önkormányzatok támogatására.

Az egyelőre nem ismert, hogy lesznek-e olyan közszolgáltatások, amiket az önkormányzatok a már megvont adók miatt kénytelenek lesznek-e megszüntetni.