Brutálisan drágultak az ipari termelői árak – itt vannak a hivatalos adatok

Gyári munkavégzés
Fotó: Pixabay

2022 szeptemberében az ipari termelői árak átlagosan 42,7%-kal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 66,2, az exportértékesítésé 30,7%-kal magasabbak voltak.

A belföldi értékesítés árainak gyorsabb ütemű növekedését a jelentős drágulást realizáló energiaipar nagyobb részaránya okozta. Az energiaárak meredek emelkedése mellett az alapanyagok drágulásának és a forint gyengülésének is árfelhajtó hatása volt. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítés árai 2,5, az exporté 1,5, az ipari termelői árak pedig összességében 1,8%-kal nőttek.

A 2021. szeptemberi árakhoz képest egy évvel később a belföldi értékesítés árai átlagosan 66,2%-kal magasabbak voltak, ezen belül a 62%-os súlyt képviselő feldolgozóiparban 39,5, a 33%-os súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 137%-kal emelkedtek.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 90,0, a beruházási javakat gyártókban 18,5, a fogyasztási cikkeket gyártókban 35,9%-kal növekedtek az árak.

Az ipari exportértékesítési árak 30,7%-kal magasabbak voltak, ezen belül a 96%-os súlyt képviselő feldolgozóiparban 26,3, a 3,8%-os súlyú energiaiparban – a világpiaci árak drasztikus növekedése következtében – 168%-os volt a drágulás.

KSH