Orbán Viktor elárulta, kit jelöltek köztárasági elnöknek

Orbán Viktor

Rendhagyó módon az idei év utolsó Kormányinfóján Orbán Viktor is jelen volt, amit a Karmelita kolostorban tartottak. A miniszterelnök a koronavírusról, a gazdaság újraindításáról és a 2022-es év terveiről és az LMBTQ népszavazásról. Arról továbbra sincs információ, ki szeretne az óvodákban a nemváltó műtétekről beszélni.

Köztársasági elnök

Az ATV kérdésére elmondta, hogy sajnálja, hogy Áder János több ciklust nem tölthet be. Most 50 képviselő aláírásával lehet javaslatot tenni és ezt meg is tették – Novák Katalint szeretnék köztárasági elnöknek.

Koronavírus és az omikron megjelenése

A miniszterelnök azzal kezdte a nemzetközi sajtótájékoztatóját, hogy részvétét nyilvánítsa a koronavírusban elhunyt személyek családtagjainak. Hozzátette, szerencsére az idei évben már nem voltunk tehetetlenek, hiszen megjelentek a vakcinák, amikkel meg lehet állítani a vírust. 6 200 000 oltott van jelenleg, de hozzátette, e fölé nem nagyon akar menni az oltottak száma. A hangsúly szerinte a megerősítő oltásban és a fiataloknak adható vakcinán van.

Gazdaság

A gazdaság újraindításáról elmondta, hogy az erre vonatkozó nemzeti konzultációra több, mint 2 millió válasz érkezett, ezért demokratikusnak tartja az abban meghozott döntéseiket. 1700 milliárdot fordítottak beruházásra. Szerinte a gazdaság növekedésének mértéke az idei év második felére meghaladta a 2019-es szintet is.

2022-ben Orbán Viktor szerint olyan gazdaságpolitikai intézkedéseket vezetnek be, miszerint a 25 év alattiak nem fognak személyi jövedelemadót fizetni. Továbbra is oltásalapú lesz a védekezés fő eleme. Jelen leg 2,4 millió Pfizet vakcina van a raktárakban. Az Európai Bizottság a héten elmondta, hogy az omikron megelőzése érdekében lesz újabb fajta vakcina a Pfizer fejlesztése által, amit 2023-ban fog Magyarország megkapni. Ebből összesen 9,5 millió adagot rendeltek, amiből 1,5 milliót kifejezetten a fiataloknak szántak.

LMBTQ propaganda

A szexuális nevelésére vonatkozó népszavazásról elmondta, hogy szerinte a szülőknek továbbra is joga van, hogy mit oktatnak a közintézményekben – bár arra továbbra sem mondott példát, ki akarna az óvodákban a nemváltó műtétekről beszélni.

A bevándorlás és az LMBTQ mozgalmak általi gyermeknevelésről szerinte óriási viták vannak a világban, de szerinte Magyarország az egyetlen olyan ország, ami nem az elitek és aktivisták véleményére kíván hagyatkozni, ezért tartanak népszavazást.

Rezsi

Az energiákkal kapcsolatosan azt várja Orbán Viktor, hogy a nukleáris energiát nyilvánítsa zöld energiává, mert szerinte az egyértelműen fenntarthatónak minősülnek. Mivel jelenleg nem minősül annak, ezét a bankok az ilyen jellegű beruházásoknak nem adhatnak hitelt.

Elmondta, hogy az unió extra adóval büntetni a szénenergiával előállított energiát, így például a Mátrai Erőmű jelenleg veszteséges. Ugyan így extra adót vetnének ki a gépjárművekre, amit a miniszterelnök szerint meg kell akadályozni – ugyanakkor nem tért ki arra, hogy a környezetváltozás miatt ez milyen súlyos problémát fog okozni, hogy a jelenlegi életvitelen nem változtatunk radikálisan.

Nemzeti alkotmányok és európai bíróságok ítéletei

Szerinte ebben a kérdésben komoly feszültségek vannak és mindegy hogy mit mondott az Európai Bíróság, Magyarország is az Alkotmánybíróság által hozott határozatot fogja irányadónak tekinteni.

Ugyanakkor azt is kijelentette, hogy szerinte a kerítés árának felét, valamint annak fenntartásának költségeit az Európai Unióónak kellene finanszírozni.

„Piros volt a paradicsom, nem sárga, Magyarország előre megy, nem hátra” – mondta a miniszterelnök a kérdések előtt, és kifejezte örömét, hogy az üzenet ilyen népies formában is eljut mindenkihez.

Ami még elhangzott:

  • Völner Pál ügyében várják a bíróság ítéletét, abban nem nyilatkozik ennél többet.
  • A francia elnökválasztás előtt nem csatlakozik egyetlen uniós pártcsaládhoz sem és addig nem is hoznak létre újat.